Linkovi

Zemlje širom sveta oštro osudile ubistvo lidera opozicije Benazir Buto


Ubistvo lidera pakistanske opozicije Benazir Buto oštro su danas osudile Ujedinjene nacije, SAD, Rusija, zemlje Evropske unije, kao i Avganistan i Iran, a predsednik Pakistana Pervez Mušaraf proglasio je trodnevnu žalost u zemlji.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nazvao je ubistvo bivše pakistanske premijerke "napadom na stabilnost Pakistana". "Snažno osudjujem ovaj gnusan zločin ipozivam da svi počinioci budu što pre izvedeni pred lice pravde", naveo je Ban u saopštenju.

Američki predsednik Džordž Buš takodje je oštro osudio ubistvo Butove i rekao da njene ubice moraju da odgovaraju za taj zločin.

"SAD oštro osudjuju ovaj kukavički čin ubica ekstremista koji pokušavaju da podriju demokratiju u Pakistanu", rekao je Buš novinarima na njegovom ranču u Teksasu.

"Stojimo uz narod Pakistana u njihovoj borbi protiv snaga terora i ekstremizma. Pozivamo ih da poštuju sećanje na Benazir Buto nastavljanjem demokratskog procesa za koji je hrabro dala svoj život", poručio je američki predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je večeras da je ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto "varvarski akt terorizma".

"Ovo je izazov koji su snage terorizma uputile ne samo Pakistnu nego celoj medjunarodnoj zajednici. Nadamo se da će organizatori ovog zločina biti pronadjeni i kažnjeni na odgovarajući način", rekao je ruski predsednik.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izrazio je zaprepašćenje zbog smrti Butove i pozvao na uzdržanost u Pakistanu.

"Ubijanjem Benazir Buto, ekstremističke grupe ciljaju na sve one koji su posvećeni demokratskom procesu u Pakistanu. Oni ne smeju i ne mogu uspeti", rekao je Miliband i dodao da je "sada vreme za uzdržanost ali i jedinstvo".

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner oštro je osudio ubistvo Butove, koje je nazvao "činom vrednim prezira". On je rekao da stabilnost i demokratija u Pakistanu moraju biti u centru pažnje cele medjunarodne zajednice.

U telegramu pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu, španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero izrazio je "oštru osudu" ubistva bivše premijerke. "U ime vlade Španije i moje ime prenosim vam oštru osudu zverskog terorističkog atentata počinjenog danas u Ravalpindiju", rekao je Sapatero.

Avganistanski predsednik Hamid Karzaj takodje je osudio, kako je rekao, čin izuzetne brutalnosti, koji su počinili neprijatelji Pakistana. Karzaj, koji je juče učestvovao na samitu u Pakistanu, sastao se sa Butovom nekoliko sati pre nego što je ubijena. Ubistvo Butove osudio je i Teheran, a ministar spoljnih poslova Irana nazvao je samoubilački napad "kriminalnim činom".

XS
SM
MD
LG