Linkovi

Bivša pakistanska premijerka i lider opozicije Benazir Buto ubijena u samoubilačkom napadu


Bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto (54) ubijena je danas u samoubilačkom napadu u predgradju Islamabada samo dva mesece od povratka iz dobrovoljnog izgnanstva. Butova je u samoubilačkom napadu na kraju predizbornog mitinga dve nedelje uoči parlamentarnih izbora u Pakistanu zadobila teške povrede od kojih je umrla.

Bivša premijerka je od prvog dana povratka u zemlju suočna sa pretnjama i napadima. Dan nakon povratka u zemlju, 19. oktobra, u napadu na Butovu poginulo je više od 130 ljudi. Ona je imala veliku podršku naroda o čemu svedoče i na stotine hiljada ljudi koji su je dočekali u Karačiju.

Benazir Buto vratila se u Pakistan kako bi na izborima u januaru predvodila Pakistansku narodnu stranku, čiji je lider. Ona je 1999. godine otišla iz zemlje zbog optužbi za korupciju. Butova je 1988. godine postala prva žena premijer u muslimanskom svetu. Nakon svrgavanja sa vlasti godinu dana kasnije, vraća se na vlast 1993. godine i ostaje do 1996. kada je smenjena zbog korupcije.

Tvrdila je da je reč o politički motivisanim optužbama, ali je ipak izabrala izgnanstvo umesto suočavanja sa njima. Butova je rodjena 21. juna 1953. godine. Njen otac Zulfikar Ali Buto osnovao je Pakistansku narodnu partiju, a potom bio i premijer Pakistana od 1971. do 1977. godine.

Nakon sticanja diploma Harvarda i Oksforda, Butova se 1977. vraća u Pakistan neposredno pre nego što će vojska preuzeti vlast od njenog oca. Butova ulazi u vrh Pakistansku narodnu partiju, a 1998. postaje prva premijerka Pakistana.

XS
SM
MD
LG