Linkovi

Kod dvoje Egipćana potvrdjeno prisustvo smrtonosnog H5N1


Kod dvoje Egipćana danas je potvrdjeno prisustvo smrtonosnog tipa H5N1 ptičijeg gripa, samo dan nakon što je jedna žena u Egiptu preminula od te bolesti, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

"Imamo dva slučaja danas, jedan u Damijeti i jedan u Menufiji...danas su laboratorijski rezultati potvrdili da su inficirani ptičijim gripom", izjavio je šef odeljenja za kontrolu zaraznh bolesti Amr Kandil.

Sa dvoje novoobolelih, koji su oboje smešteni u bolnicu, ukupan broj slučajeva ptičijeg gripa kod ljudi popeo se u Egiptu na 41. Dvadesetpetogodišnja Egipćanka Ola Junis preminula je juče u pokrajini Beni Suef, južno od Kaira, istog dana kad je kod nje dijagnosticirana infekcija smrtonosnim virusom ptičijeg gripa. Ona je ukupno 16 žrtva te bolesti u Egiptu.

Virus ptičijeg gripa po pravilu miruje tokom leta i egipatski zvaničnici su se nadali da se, dve godine od izbijanja zaraze, virus ove zime neće pojaviti. Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Džon Džabur izjavio je, medjutim, da je virus sve vreme prisutan i da njegovo ponovno aktiviranje nije ništa iznenadjujuće, tako da treba očekivati i nove slučajeve zaraze kod ljudi.

SZO je danas saopštila i da je u Pakistanu u jednoj porodici potvrdjen slučaj prenošenja virusa H5N1 ptičijeg gripa sa čoveka na čoveka, ali da za sada ne preti opasnost njegovog daljeg širenja. Precizirajući da je u pitanju prenošenje virusa sa obolelog na brata sa kojim je živeo u domaćinstvu, SZO je ocenila da "svi dokazi sugerišu da izbijanje bolesti unutar te porodice ne predstavlja rizik šireg obima", ali da se sprovodi strog nadzor i da je potreban oprez.

XS
SM
MD
LG