Linkovi

Sok od brusnice oduvek bio kućni lek za infekcije urinarnog trakta


Brusnica je sitno američko voće koje izgleda ima velike dobrobiti za zdravlje. Zapravo, brusnica bi mogla da bude medju najboljom hranom koju možete da jedete. Naučnici otkrivaju sve više o brusnici i zašto bi hemijski sastojci u njoj možda mogli da pomognu u smanjenju prekomerne upotrebe antibiotika.

Sok od brusnice oduvek je bio kućni lek za infekcije urinarnog trakta. Naučne studije pokazale su da brusnica ia efekat u prevenciji tih infekcija, ali je tek nedavno ustanovljeno zašto. Profesor Teri Kamesano je hemijska inženjerka na Vorčester politehničkom institutu u državi Masačusetsu u kojoj je gajenje brusnice značajni deo poljoprivrede. Kamesano je predvodila istraživanje o efektima hemijskih sastojaka u brusnici na molekularnom nivou. Ona i njen tim ustanovili su da hemikalije u brusnici menjaju E-koli bakteriju koja je uzročnik infekcija urinarnog trakta.

«Da bi razvila infekciju urinarnog trakta, E-koli bakterija napada ćelije u telu, bilo da su bubrežne ili ćelije urinarnog trakta, i ono što može da učini sok od brusnice je to da izmeni E-koli bakteriju tako da ona ne može da napada i na taj način spreči infekciju».

Brusnica može da bude pretvorena u različite vrste hrane ali većina ljudi je konzumira u formi soka.

«Količina soka od brusnice, potrebna da bi imala uticaj na E-koli bakteriju, je veoma mala».

Ona kaže da je dovoljna samo jedna čaša dnevno. Ali, bez obzira na koji način se koristi, brusnica je efektivna u sprečavanju E-koli infekcije. Zdravstveni efekti brusnice nisu ograničeni samo na prevenciju infekcije urinarnog trakta. Kamesano kaže da ona takodje može da smanji loš i poveća dobar holesterol. Može da smanji rizik od srčanih oboljenja, čira i raka želudca i spreći kvarenje zuba. Kamesano dodaje da brusnica ili njeni hemijski sastojci mogu da umanje potrebu za antibioticima. Američki instituti za zdravlje finansiraju studiju o efektima brusnice na srčana oboljenja i drugim zdravstvenim dobrobitima ovog kiselog, jarko crvenog voća.

XS
SM
MD
LG