Linkovi

Ujedinjene nacije tokom 2007. godine bile suočene sa brojnim izazovima


Prošle godine kad je zvanično izabran za gneralnog sekretara Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun je rekao kako je rešen da tiho obavlja svoj posao:

«Trebalo bi da budemo skromniji u izjavama, ali ne i u akcijama. Istinska mera uspeha za Ujedinjene nacije nije to koliko obećavamo, već koliko pružamo onima kojima je pomoć najpotrebnija.»

Bivši ministar inostranih poslova Južne Koreje, Ban Ki-Mun, protumačio je svoje imenovanje kao dokaz da se položaj Azije na svetskoj sceni poboljšava i primetio da je skromnost visoko cenjeni kvalitet u Aziji. Ban Ki Mun se izgleda oseća najprirodnije na terenu, u ličnoj interakciji sa izbeglicama ili mirovnim čuvarima Ujedinjenih nacija, a ne kao govornik koji se obraća masama. Edvard Lak sa Medjunarodne mirovne akademije u Njujorku je stručnjak za pitanja Ujedinjenih nacija. On opisuje Bana Ki-Muna kao odlučnog, istrajnog i praktičnog čoveka:

«Ponekad mislim o njemu kao prvom generalnom sekretaru iz redova običnih ljudi, nekome ko ume da zavrne rukave i jednostavno - radi. On nije čovek od velikih izjava i grandioznih protokola.»

Ban je nasledio tragediju u sudanskoj regiji Darfur. U tom konfliktu je, kako se procenjuje, poginulo 200 hiljada ljudi od 2003. godine, dok je dodatnih dva i po miliona raseljeno. Ujedinjene nacije su odobrile zajedničke mirovne snage Ujedinjenih nacija i Afričke unije koje broje 26 hiljada vojnika za taj region. Medjutim, analitičarka Šantal de Jonge Oudrat, visoki saradnik Centra za transatlanske odnose u Vašingtonu, ističe da je svetska organizacija imala teškoće da prikupi dovoljno vojnika i opreme za tu ambicioznu misiju:

«Problem je što Ujedinjene nacije nisu bile u stanju da okupe neophodne snage. Takodje potrebama za opremom nije se izašlo u susret.»

Analitičar Edvard Lak se slaže sa tim gledištem ali se još uvek nada u budućnost.

«Ako bi nova misija imala adekvatnu opremu, a još uvek ima nerešenih pitanja u tom smislu, posebno kad su u pitanju helikopteri, kao i ako bi imala pravu mešavinu vojnih komponenti , nešto čemu se režim u Kartumu opire, mislim da bi tokom vremena to zbilja dovelo do pozitivnih promena.»

Stručnjaci se slažu da je Darfur i dalje najviši prioritet Ujedinjenih nacija u 2008. godini. Još jedna od vodećih zabrinutosti Svetske organizacije je Burma. Specijalni istražitelj Ujedinjenih nacija za Burmu kaže da je apelovao na vojne upravljače u zemlji da započnu ozbiljni dijalog o ljudskim pravima, nakon krvavog napada na demonstrante. U izveštaju Ujedinjenih nacija je rečeno da je u napadu na burmanske bezbednosne snage u septembru poginula 31 osoba. Diplomate i grupe za ljudska prava navode da su neodredjeni broj demonstranata i mnogi budistički sveštenici koji su započeli proteste i dalje u zatvoru, dok se o novim hapšenjima izveštava gotovo svaki dan. Medjutim, Edvard Lak veruje da su nastojanja Ujedinjenih nacija u Burmi posle tih napada imala pozitivnu ulogu.

«Mislim da je za činjenicu da je od nedavno bilo izvesnog napretka velikim delom zaslužni pritisak i neprestana pažnja koji ukazuju da su Ujedinjene nacije predane tom pitanju. «

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari posetio je Burmu nekoliko puta i planira još jednu posetu. Ban Ki Mun navodi da će Gambari nastaviti nastojanja da dovede za pregovarački sto burmanske generale i pritvorenu liderku opozicije Aung San Su Ći, kako bi se zalečile rane u zemlji.

Još jedno pitanje sa kojim se nose Ujedinjene nacije su globalne klimatske promene. Na konferenciji o klimatskim promenama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija dogovoren je plan za pregovore o novom sporazumu o globalnom zagrevanju do 2009. godine. Taj sporazum je postignut posle ličnog apela generalnog sekretara UN-a Bana Ki Muna delegatima. Konferencija je u zastoju zbog spora Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Takođe, prošle godine je bilo više plavih šlemova širom sveta no u bilo koje drugo vreme u istoriji. 2008. godina obećava da bude još jedna godina izazova i Ujedinjene nacije su i dalje fokusirane na pitanja širenja nuklearnog naoružanja u Iranu, Severnoj Koreji i nerešenim konfliktima i sporovima na Kosovu, u Demokratskoj republici Kongo, Iraku, Avganistanu i na drugim mestima.

XS
SM
MD
LG