Linkovi

Irak: Od naglog povećanja američkih snaga do velikih promena u bezbednosti


Ova godina u Iraku bila je puna dogadjaja -- od naglog povećanja američkih snaga do velikih promena u bezbednosnoj situaciji. Ali nastojanja na nacionalnom pomirenju su izostala.

Ko-predsedavajući Iračke studijske grupe, imenovane od strane američke administracije, Li Hamilton, izneo je ovakvu procenu porasta nasilja u Iraku.

“ Situacija u Iraku je teškai sve je gora.”

Njegov ko-predsedavajući, Džejms Bejker, sumirao je poziv te grupe da se počne sa promenama.

“Vreme je da se pronadje novi put napred, novi pristup.”

Predsednik Buš je priznao da njegova politika nije proizvela rezultate koje je želeo.

“2007. je bila teška godina i za naše vojnike i za irački narod.”

Iračka studijska grupa predložila je smanjenje broja američkih vojnika u Iraku. Medjutim, predsednik Buš je izabrao drugačiji pristup i u januaru najavio povećanje američkih snaga za 30.000 vojnika i novu strategiju za povećanje bezbednosti i pružanje mogućnosti iračkim politčarima da se suoče sa ključnim pitanjima, kao što su podela prihoda od nafte i reintegracija sunitskih pripadnika stranke BAAS u vladine i vojne strukture.

“Sve u svemu, to je bio iznenadjujući vojni uspeh i prevazišao je sva očekivanja, čak i onih koji su verovali u tu ideju od samog početka.”

Analitičar Brukinsovog instituta Majkl O”Hanlon godinama je kiritkovao politiku administracije u Iraku i bio skeptičan prema potencijalu nove strategije.

“Tri i po godine gubimo u tom ratu, ali sada konačno postižemo zamah, zajedno sa našim iračkim kolegama, na način koji izgleda da nam pruža dobru šansu. To je drastičan zaokret u poredjenju sa pre godinu dana.”

Prema američkim oružanim snagama, napadi pobunjenika u Iraku su smanjeni za 60 odsto u poredjenju sa prošlom godinom. Smanjenje terorističkih aktivnosti visoki vojni funkcineri objašnjavaju povećanjem obima i spremnosti iračkih snaga bezbednosti, odlukom jedne od ključnih šiitskih milicija da obustavi napade i odlukom sunitskih plemenskih šeika u pokrajini Anbar da odbace Al-Kaidu i saradjuju sa koalicijom i iračkim vlastima.

Ali druge vesti nisu bile tako povoljne. Povećanje broja agresivnih operacija doprinelo je da 2007. godina bude najsmrtonosnija za američke vojnike, sa oko 900 poginulih. Većina je poginula početkom godine dok poslednjih meseci broj žrtava stalno opada, kako među Amerikancima tako i među iračkim civilima i vojnicima.

Ipak, američki sekretar za odbranu Robert Gejts, koji je preuzeo dužnost pre godinu dana, nakon odlaska Donalda Ramsfelda, kaže da zaokret jos nije završen.

“ Progres je stvaran, ali je nije učvršćen. Iračke vlasti moraju da iskoriste ovu pauzu, obezbedjenu krvlju američkih, koalicionih i iračkih vojnika i donesu preko potrebne zakone.”

Bivši funkiconer u Pentagonu, Mišel Flaornoj, iz Centra za novu američku bezbednost, smatra da bi taj politički zastoj mogao da potkopa napredak na vojnom planu.

“Postignut je uspeh u suzbijanju nasilja i otvaranja prostora. Ali, da li će se taj taktički uspeh pretvoriti u strateški uspeh, zavisiće od političkih dostignuća. Ako ne bude postignut nikakav istinski politički progres po pitanjima koja će definisati budućnost zemlje, onda sve to neće mnogo značiti. ”

Američki funkcioneri se slažu da je napredak po nacionalnim političkim pitanjima presudno važan. Medjutim, oni takodje ukazuju da pokrajinske i lokalne uprave imaju više uspeha od nacionalnih vlasti, i da čak i bez zakona o podeli prihoda, koji još nije usvojen, Bagdad usmerava veća sredstva pokrajinama.

Do kraja godine, jedna od 20 američkih borbenih brigada u Iraku biće povučena, a do kraja jula biće povučene još četiri, ukoliko se bezbednosna situacija ne pogorša. To su dodatne trupe, koje su bile upućene ranije ove godine. Komandant koalicionih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, trebalo bi da u martu podnese izveštaj o budućem nivou američkih snaga. Situacija u Iraku 2007. bila je sasvim drugačija u odnosu na prethodne dve godine. Analitičari se slažu da će 2008. biti još jedan presudno važan period za tu zemlju, koji bi mogao da odredi da li će irački lideri uspeti da ostvare “održivu stabilnost” , koju predsednik Buš želi, uz dalje povlačenje američkih snaga, ili će terorističke ćelije, etnička rivalstva i politički zastoj doprineti da se konflikti produže za još godinu dana, a možda i duže.

XS
SM
MD
LG