Linkovi

Boro Vučinić: Politički proces pristupanja Crne Gore NATO-u u 2008. godini


Crna Gora je u prilici da počne politički proces pristupanja NATO-u u 2008. godini, a podrška građana evroatlanskom putu trenutno iznosi 30 odsto, sa tendencijom povećanja, saopštio je danas crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić.

Crna Gora predano radi na postizanju standarda i neophodnog nivoa interoperabilnosti sa članicama NATO-a, rekao je Vučinić i podsjetio da je Crna Gora 14. decembra prošle godine potpisala Okvirni dokument i jasno potvrdila svoj put evroatlanskih integracija i kao krajnji ciljčlanstvo u NATO.

“Na predstojećem samitu NATO-a u aprilu 2008. godine u Bukureštu očekujemo snažan pozitivan signal za naše buduće članstvo u NATO, kao i inteziviranje dalje dinamike pristupa Crne Gore Alijansi”, kazao je Vučinić na konferenciji za novinare.

Vlada je formirala Savjet za Partnerstvo za mir i Komisiju za interesorne aktivnosti u Partnerstvu, a ubrzo zatim je pripremljen i predat Prezentacioni dokument i potpisan Sporazum o bezbjednosti informacija sa NATO. U drugoj fazi učešća u PZM Crna Gora je počela program planiranja i revizije, rekao je Vučinić.
On je dodao da je za narednu godinu planirana i izrada strategijskog pregleda odbrane - važnog dokumenta kojim će se analizirati kompletan sistem odbrane i dati projekcije.

“Na osnovu toga uslijediće revizija strateških dokumenata donijetih prije usvajanja Ustava - Strategija odbrane i zakona o odbrani i vojsci, a biće donijet i plan odbrane i program razvoja sistema odbrane do 2012. godine, čiji su nacrti već spremni”, rekao je Vučinić.

Kada je riječ o podršci građana atlanskim integracijama, Vučinić je naveo da ona trenutno iznosi 30 odsto, sa tendencijom povećanja, kada se bude približila slika o povoljnosti koje će Crna Gora imati kroz članstvo.

Odgovarajući na pitanje da li pristupanje NATO-u podrazumijeva rizik od terorističkih napada, on je kazao da nijedna zemlja ne može biti sigurna da neće biti meta terorističkih napada.

“Međutim, mnogo veći stepen sigurnosti garantuje članstvo u NATO, nego eventualna pozicija neutralnosti. Mnogo je sigurnije biti u okviru Alijanse, posebno Crnoj Gori, maloj zemlji na Balkanu, da kroz kolektivni sistem bezbjednosti uživa zaštitu svih članica tog sistema”, rekao je Vučinić.

On je rekao kako se nada da će advokatski tim oficira Ilije Brčića, uhapšenog u Italiji, uspjeti da obezbijedi da se on prebaci u vojni zatvor, gdje su uslovi bolji od onih u kojima se trenutno nalazi.

Kada je riječ o istrazi pokrenutoj kako bi se utvrdilo da li je vojna policija imala operativa saznanja da Hrvatska potražuje Brčića, ministar odbrane je rekao da je taj postupak u toku.


XS
SM
MD
LG