Linkovi

Papa Benedikt XVI založio se za mirno rešenje konflikata širom sveta


Papa Benedikt XVI apelovao je na mirno i pravedno rješavanje konflikata u svijetu, uključujući konflikte u Iraku, na Bliskom istoku, Africi i u Avganistanu.

U svojoj tradicionalnoj Božićnoj poruci (Urbi et Orbi - gradu i svijetu) papa Benedikt je u utorak rekao da su njegove misli okrenute onim krajevima gdje pucnji vatrenog oružja ne jenjavaju. Papin govor sa balkona bazilike Svetog petra u Vatikanu direktno je prenošen u 57 država.

Papa je kazao da Božić treba da da nadu svima kojima je još uskraćeno pravo na beybjednu egyistenciju, zdravlje i stabilno zaposlenje.

NA Badnje veče, papa je tražio da ljudi u svojim životima ostave prostor za sirotinju, komšije i Boga. Banje veče papa je proveo u bazilici Svetog Petra.

Božićna misa služena je i na Zapadnoj obali, u Vitlejemu, mjestu gdje se prema hrišćanskom predanju Isus rodio. Prisustvovale su desetine hiljada vjernika i turista, znatno više nego ranijih godina kada su, zbog sukoba Izraelaca i Palestinaca, to područje zaobilazili.

Predsjednik Buš će Božić provesti u odmaralištu Kemp Dejvid u Merilendu, nadomak Vašingtona. U ponedjeljak je telefonirao i zahvalio na službi pripadnicima oružanih snaga u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG