Linkovi

Taksin Šinavatra najavljuje povratak u zemlju, ali ostaje izvan politike


Svrgnuti premijer Tajlanda, Taksin Šinavatra, najavio je povratak u domovinu nakon što je stranka koja ga podržava pobijedila na prvim izborima poslije prošlogodišnjeg vojnog puča.

Šinavatra je rekao da bi u Tajland mogao da se vrati već u februraru i da će na sudu dokazati da nije, kako optužnica navodi, umiješan u korupcionaške aktivnosti.

Novinarima u Honkongu Taksin Šinavatra je rekao da po povratku u zemlju ne namjerava da se aktivno bavi politikom.

"Želim da se vratim životu kao miran, normalan građanin Tajlanda. Takođe bih volio da sam siguran da su se stekli uslovi za moj bezbjedan povratak u zemlju", kazao je Šinavatra.

Šinavatra je smijenjen u mirnom vojnom udaru. Čelnici armije su tada objavili da žele da očiste vladu od onih koji zloupotrebljavaju položaj i učestvuju u korupciji.

Nova vlada je zabranila političko djelovanje i Šinavatri i njegovoj partiji (Thai Rek Thai).

Tajlandska Narodna stranka moći, koja podržava Šinavatru, osvojila je 233 od 480 mjesta u parlamentu i, mada nema apsolutnu većinu tvrdi da može da formira koalicionu vladu.

Taksin Šinavatra je rekao da bi, u slučaju da od njega to bude traženo, mogao da bude politički savjetnik vladajuće stranke.

Politički analitičari procjenjuju da nije jasno da li će vojne vlasti dozvoliti pro-Taksinovoj stranci da predvodi vladu.

Taksin Šinavatra je u utorka, međutim, zvučao pomirljivo pozivajući na nacionalno jedinstvo.

"Želio bi da vojnoj hunti čestitam što je vratila Tajlandu demokratiju i omogućila da se održe izbori. Želio bi da pomirenje počne", kazao je Taksin.

On je rekao da je spreman na dijalog sa bivšim političkim protivnicima i čak ih je pozvao na prtiju golfa.

No, Demokratska stranka koju podržava vojska osvojila je 165 glasova i objavila da neće učestvovati u vladi sa Narodnom strankom moći.

XS
SM
MD
LG