Linkovi

Američki predsednički kandidati na prazničnom predahu od izborne trke


I pretendenti na američku predsedničku nominaciju iz obe stranke danas slave Božić, tako da su se odmaraju od kampanje. Međutim, s obzirom da je pred prve stranačke izbore, trka u oba tabora vrlo neizvesna, očekuje se da praznični predah bude veoma kratak.

S obzirom da izborni stranački skupovi u Ajovi padaju tako blizu Božića, pretendenti na predsedničku nomiaciju, koji se nalaze u neizvesnoj trci, smanjili su retoriku u svojoj kampanji. Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabikaže da je sada izazov poslati političku poruku tokom praznika, a ne iznervirati birače.

"Borimo se sa pitanjem, kako voditi kampanju u vreme Božića", kaže Hakabi.

On je stoga izabrao praznični reklamni spot namenjen biračima evanđalistima, bez čije podrške ne može da pobedi.

Oglas jednog od favorita među demokratama, Hilari Klinton, mnogo je veseliji i karakterišu ga njeni dobro poznati stavovi.

Direktor informativnog programa Radija Ajova O. Kej Henderson pažljivo prati te političke spotove.

"Pokušavaju da predstave kandidate na jedan topao i lep način, dok je ono što se događa tokom kampanje često prilično neukusno", objašnjava Henderson.

Umesto negativnih kampanja, i republikanci i demokrate pokazuju biračima svoju osećajnu stranu. Za senatora Baraka Obamu, koji vodi neizvesnu trku sa Hilari Klinton za demokratsku nominaciju – Božić je još jedna prilika da se odbrani od napada na svoja verska ubeđenja.

"Mislim da je to još jedan način da pošalje poruku da je on hrišćanin, bez obzira na ono što birači dobijaju u e-mailovima ili čuju u pozadini kampanje", kaže Henderson.

Svi kandidati osim demokrate Kristofera Doda, planiraju Božićni odmor od kampanje u Ajovi, gde 3. janura i zvanično počinje izborni proces.

XS
SM
MD
LG