Linkovi

Vladajuća koalicija pripremila za Parlament novu rezoluciju o Kosovu


Vladajuća koalicija pripremila za Parlament novu rezoluciju o Kosovu u kojoj se traži da svi međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, pa i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, zatim da Skupština traži od Vlade da sa EU utvrdi da misija Unije ne može doći na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti UN i da Skupština proglasi vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne savee do eventualnog raspisivanja referenduma.

Ocena predsednika Srbije Borisa Tadića je da se Rezolucijom o Kosovu potvrđuje jedinstvena državna politika kojom se štiti teritorijalni integritet i suverenitet i dalji napredak evropskih integracija zemlje. Tadić očekuje da će za mesec dana Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji će otvoriti značajne ekonomske perspektive za sve građane. Tadićevu ocenu funkcioneri njegove Demokratske stranke parafraziraju kao slogan „Kosovo u Srbiji, Srbija u Evropi“, a šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je važno pokazati jedinstvo kada je reč o Kosovu i da nema nikakve promene kursa kada je reč o želji Srbije da bude deo evropskih procesa.

S druge strane, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da predlog rezolucije o Kosovu ugrožava evropsku perspektivu Srbije i da je ista kao rezolucija koja je usvojena dva dana pred bombardovanje Srbije 1999. godine. Podneli smo Skupštini svoj predlog rezolucije o zaštiti evropske perpsektive Srbije, rekao je Jovanović jer Evropska budućnost Srbije je najkvalitetnija garancija opstanka srpske zajednice na Kosovu i bez te evropske perspektive Srbija se vraća u fazu u kojoj je bila poslednjih godina Miloševićeve vlasti.

Politički analitičari Jovan Komšić i Đorđe Vukadinović smatraju da nova rezolucija o Kosovu može Srbiju da košta evropskih integracija, odnosno da predstavlja kočnicu potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Komšić pri tom ocenjuje da je pozicija premijera Koštunice zapisana u testamentu Vojislava Šešelja da se prekinu diplomatski odnosi sa svim zemljama čiji stavovi nisu isti sa srpskim interesima u rešavanju statusa Kosova. I sociolog Jovo Bakić ocenjuje da Demokratska stranka Srbije insistiranjem da su zapadne zemlje neprijatelji Srbije ide potpuno na ruku radikalima, a da se stvaranjem takve atmosfere partija premijera Koštunice sprema da posle predsedničkih izbora uđe u koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom.

XS
SM
MD
LG