Linkovi

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu zakazana za sredu


Sednica Skupštine Srbije posvećana Kosovu biće održana u sredu 26. decembra i na njoj se očekuje usvajanje nove rezolucije. A sadržaj još jedne parlamentarne rezolucije je tema oko koje se ovih dana vodi polemika među strankama unutar vladajuće koalicije, ali i u opoziciji.

Partije premijera Vojislav Koštunice i ministra Velimira Ilića insistiraju na stavu da će Srbija potpisati sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju samo pod uslovom da Unija garantuje teritorijalnu celovitost Srbije i da ne šalje misiju na Kosovo. Na pitanje novinara da li Demokratska stranka Srbije odustaje od evropskih integracija, portparol te partije Branislav Ristivojević izjavio je da u skupštinskoj deklaraciji treba da bude ugrađen stav da će Srbija ući u Evropsku uniju samo kao celovita država.

S druge strane, šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija ocenila je da skupštinska rezolucija o Kosovu treba da sadrži samo okvir za državne institucije u nastavku traganja za kompromisnim rešenjim. Mislimo da je moguće naći rešenje kojim neće biti ugrožena evropska perspektiva Srbije, a istovremeno Srbija će svim kapacitetom braniti svoj teritorijalni integritet.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić ponovo je upozorio da bi odlaganje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju Evropskoj uniji bilo protiv interesa građana Srbije.

Direktor Centra za evropske integracije Jovan Teokarević sumnja da u Demokratskoj stranci Srbije ne znaju da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne može menjati između parafiranja i potpisivanja. Demokratska stranka Srbije, smatra Teokarević, uslovljavanjem potpisivanja tog Sporazuma nagoveštava mogućnost da na predsedničkim izborima podrži kandidata radikala Tomislava Nikolića i kasnije napravi novu koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom.

XS
SM
MD
LG