Linkovi

Sud u Rimu prihvatio garancije za privremenu slobodu oficira Ilije Brčića


Sud u Rimu nije prihvatio garancije Vlade Crne Gore za privremeno puštanje na slobodu oficira Vojske Crne Gore Ilije Brčića koji je uhapšen početkom novembra u Rimu na osnovu naloga hrvatskih vlasti i Interpolove potjernice koje ga terete za "ratne zločine u vrijeme dok je bio oficir JNA".

Advokat Luiđi Lanukara, branilac crnogorskog oficira Ilije Brčića, kazao je da je njegovom klijentu produžen pritvor i da sud u Rimu nije prihvatio garancije Vlade Crne Gore jer je smatrao da pružene garancije nisu dovoljno sigurne.

On je naveo da ima veliku podršku ambasade Crne Gore u Rimu, kao i da se nada da će izdejstvovati da Brčić bude prebačen u bolji zatvor najkasnije do pravoslavnog Božića.

Advokat Lanukara je dodao da je tim advokata koji brani crnogorskog oficira zahtijevao od italijanskih pravosudnih organa i da se Brčić prebaci u neki od zatvora u Italiji gdje su bolji uslovi.

SNS saopštila je kako je podatak da italijansko pravosuđe nema povjerenja u garancije koje je Vlada Crne Gore dala za uhapšenog visokog oficira, „eksplicitna poruka nekim drugim osobama iz Crne Gore koja su interesantne Italiji i njenim sudskim organima“.

Odluka suda u Rimu da ne prihvati garancije crnogorske Vlade da se oficir Ilija Brčić nađe na slobodi, "predstavlja šamar koji je vlast u Crnoj Gori zaslužila", ocijenjeno je danas iz Demokratske srpske stranke.

Oni navode da u DSS-u pretpostavljaju da je i validnost dokumenata koje je poslala Vlada Crne Gore "problematična, "što bi moglo opet da uputi na zaključak da crnogorska vlast pušta Brčića niz vodu".

Ilija Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhapšen je početkom novembra na aerodromu u Rimu na osnovu naloga hrvatskih vlasti i

Interpolove potjernice koje ga terete za "ratne zločine, u vrijeme dok je bio oficir Jugoslovenske narodne armije".

Ministarstvo odbrane Crne Gore ranije je saopštilo da nije znalo za optužnicu i presudu protiv Brčića.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zamolio je hrvatskog kolegu Stjepana Mesića da se obnovljeni postupak protiv Brčića osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Splita vodi u Crnoj Gori i da se brani sa slobode.

XS
SM
MD
LG