Linkovi

Uoči Božića, nova sniženja i rasprodaje u američkim prodavnicama


Dan uoči Božića ovdje u Americi, prodavnice će biti otvorene do kasno u noć. Tako je bilo i proteklog vikenda, uz velika sniženja i rasprodaje, kako bi se – što bi se reklo, u minut do ponoći, privukle mušterije i uvećala zarada.

U prodavnicama – brojke govore mnogo. Snizenja od 10 do 50 odsto, ali ni to nije sve. Neke prodavnice cijene dodatno snižavaju i prilikom naplate na kasama. Analitičar Vendi Libmen /Wendy Liebman/ kaže da su prodavci bili sve kreativniji kako se praznik približavao.

"Nije u pitanju lov na one koji kupuju u poslednjem momentu. Ovo je bila teška godina i svi trpe priličanm pritisak", kaže Libmen.

U maloprodajnim objektima promet je manji 14 odsto u odnosu na lani, pa su neke prodavnice ove godine čak produžile radno vrijeme. Neki artikli koji ne vide sniženje ni zadugo poslije Božićnih praznika, kao što su igračke i elektronika - već su značajno sniženi.

Vendi Libmen kaže da pametan kupac može izuzetno da pazari.

Ovdašnji analitičari kažu da američki potrošači ove godine oduglovlače sa kupovinom i zbog nesto slabijeg ukupnog ekonomskog ambijenta i visokih cijena hrane i goriva. Monitoring kompanija Shoppertrak objavila je da je prošle godine izmedju 21. i 24. decembra u maloprodaji obavljeno 14 odsto svih praznicnih kupo-prodaja.

Koliki će pazar biti od petka do kasno večeras, kada se zatvore radnje, vidjećemo nakon praznika.

XS
SM
MD
LG