Linkovi

Tokom 2007. godine preminuli mnogi svetski velikani 


Bivši ruski predsednik Boris Jeljcin preminuo je u aprilu u 76. godini. On je privukao pažnju medjunarodne javnosti poslednjih godina Sovjetskog Saveza kao predsednik Rusije.

On se suprotstavio sovjetskim zaverenicima 1991. kada su pokušali da svrgnu sa vlasti sovjetskog lidera Mihajla Gorbačova. Njihova namera nije uspela, a Sovjetski Savez se ubrzo raspao. Jeljcin je pobedio na izborima za nezavisnu Rusiju 1991. i osvojio je drugi mandat 1996. On se penzionisao 6 meseci pre isteka predsedničkog mandata i kao svog naslednika izabrao tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Mohamed Zahir Šah bio je više simbolični lider – poslednji kralj Avganistana. On je vladao 40 godina, ali ga je prevrat 1973. primorao da napusti zemlju. Vratio se 2002. Kralj Mohamed Zahir Šah preminuo je u novembru u 92. godini.

Pozicije generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i predsednika Austrije Kurta Valdhajma zasenjene su otkrićem njegovih akcija tokom Drugog svetskog rata. Valdhajm je služio u SS jedinici na Balkanu koja je počinila zločine. On nikada nije osudjen za ratne zločine, ali su njegova ranija poricanja da je služio u jedinici, dovela do medjunarodne izolacije. On je preminuo u 88. godini.

Pol Tibets takodje je zaslužio svoje mesto u istoriji tokom Drugog svetskog rata kao američki vojni pilot koji je bacio prvu atomsku bombu na Hirošimu u Japanu 1945. Tibets je u intervjuima govorio da se ne kaje i da noću spava mirno. Rat je završen ubrzo nakon njegove istorijske misije, nakon što su Sjedinjen Države bacile drugu atomsku bombu na Japan. Pukovnik Pol Tibets preminuo je u 92. godini.

Lejdi Bird Džonson došla je da živi u Belu Kuću tokom vremena nacionalne tragedije u Sjedinjenim Državama. Njen suprug Lindon Džonson bio je potpredsednik kada je u atentatu ubijen predsednik Džon Ficdžerald Kenedi u novembru 1963. Džonson je zatim postao 36. predsednik Sjedinjenih Država. Projekat Lejdi Bird Džonson bio je ulepšavanje glavnog grada Amerike. Njeni napori doveli su do sadnje hiljada biljaka širom Vašingtona. Ona je preminula u 94. godini.

Velečasni Džeri Felvel bio je poznati televizijski evangelista u Sjedinjenim Državama, ali je imao ogroman uticaj u politici kao i religiji. Felvel je bio osnivač političke lobističke grupe «Moralna većina» i podstakao je milione konzervativnih glasača da izaberu republikanca Ronalda Regana za predsednika 1980. Felvel je ostao pokretačka snaga u hrišćanskom konzervativnom pokretu, ali i predmet kontroverzi. Felvel je preminuo u maju u 73. godini.

Rodjen u Italiji, Lučiano Pavaroti imao je ličnu snagu isto tako snažnu kao njegov glas. Veliki tenor bio je poznat kao Kralj visokog C i bio je jedan od nekoliko operskih pevača koji su pevali i mejnstrim muziku. Pavaroti je preminuo u Italiji u 71. godini.

Švedski filmski reditelj Ingmar Bergman napravio je više od 50 filmova tokom svoje veoma duge karijere i širom sveta je smatran jednom od najuticajnijih ličnosti u istoriji kinematografije. Tri njegova filma, «Fani i Aleksandar», «Devičanski izvor» i «Kroz staklo, tamnije« , osvojili su po Oskara za najbolje strane filmove. Ingmar Bergman preminuo je u julu u 89. godini.

Dvojica istaknutih umetnika – američki pisci – preminuli su u 84. godini. Norman Mejler bio je poznat po svom inovativnom stilu i po svojoj ponekad kontroverznoj pojavi. Još jedna najbolje prodavana novela prema kojoj je snimljen film bila je «Sloterhaus pet» Kurta Fonegata. On je bio omiljeni pisac za mnoge američke čitaoce koji su cenili njegov satirični pogled na život u 20. veku.

Još jedan američki kultni heroj – kaskader Ivel Kanivel -- prvi put je privukao pažnju javnosti 1960. – 70. –tih, svojim skokovima koje je prenosila nacionalna televizija. On nije svaki put bio uspešan i slomio je skoro 40 kostiju zbog različitih loših sletanja. Kanivel je preminuo u 69. godini.

XS
SM
MD
LG