Linkovi

Veza između pilula za kontracepciju sa visokim nivoom estrogena


Istraživači su ustanovili vezu izmedju pilula za kontracepciju, sa visokim nivoom estrogena, koje su mnoge žene koristile decenijama, i zakrečenja arterija koje može da vodi do srčanih oboljenja. Medjutim, lekari naglašavaju da milioni žena trenutno koriste nove pilule sa manje estrogena i da ova nova studija ne znači da treba da prestanu da ih uzimaju.

Više od dve i po hiljade žena izmedju 35 i 55 godina učestvovao je u studiji. Istraživači su želeli da ustanove da li pilule za kontracepciju sa većim nivoom estrogena imaju bilo kakav uticaj na stvaranje naslaga u arterijama. U studiji nisu ispitivane pilule sa niskim nivom estrogena. Rezultat je bio povećanje od 20 do 30 odsto naslaga u arterijama za svakih 10 godina korišćenja pilula. I to je slučaj čak i kada su žene prestale da ih uzimaju. Belgijski kardiolog Ernst Rajtšil predvodio je istraživanje.

«Znali smo da je postojao rizik od stvaranja naslaga za vreme korišćenja pilula, ali takodje je bilo jasno da jednom kada prestanete da ih uzimate, više niste izloženi riziku. Medjutim, naši podaci ukazuju da ako uzimate pilule u dužem vremenskom periodu, imate nagomilavanje oštećenja koje vas izlaže riziku čak i kada prestanete da ih uzimate,» kaže doktro Rajtsšil.

Drugi kardiolozi tvrde da ova studija predstavlja poziv na uzbunu za mnoge žene i njihove lekare. Dženifer Mieres je direktorka za nukleranu kardiologiju na Njujorškom univerzitetu.

«To nas podseća da srčana oboljenja počinju rano i veoma tiho. Većina žena i ne razmišlja o srčanim oboljenjima do svojih postmenopauznih godina.»

Doktorka Mieres kaže da žene koje uzimaju pilule za kontracepciju moraju da obrate pažnju i na ostale faktore rizika kao što su pušenje, visok krvni pritisak, holesterol, ishrana i vežbanje. Istraživači i drugi lekari pozivaju na izradu dodatnih studija o efektima pilula sa višim nivoom estrogena koje se danas koriste.

XS
SM
MD
LG