Linkovi

Nasilje i stanje prirodne sredine najvažnije vesti protekle godine


Nasilje širom sveta i stanje prirodne sredine bili su medju najvažnijim temama u vestima tokom protekle godine.

Rat u Iraku bio je pri vrhu najvažnijih tema u protekloj godini. Upućivanje 30 hiljada dodatnih američkih trupa je, prema tvrdnjama američkih generala i diplomata, poboljšalo situaciju u toj zemlji. eneral Dejvid Petreus kaže:

«I mada primećujem da je situacija u Iraku i dalje kompleksna, teška i ponekad frustrirajuća, takodje verujem da je vremenom moguće postići naše ciljeve, mada to neće biti ni brzo, niti lako,» rekao je Petreus.

Mnogi američki zakonodavci su medjutim i dalje zabrinuti zbog nastavljanja nasilja u Iraku. Demokratski kongresmen Džon Murta ističe:

«Stoga kad je reč o pobedi, reč je o stabilnosti, koju nemamo,» kaže Murta.

Američka ratna nastojanja i upotreba privatnih bezbednosnih firmi, bili su pomno praćeni i u SAD i u inostranstvu. Jedan incident za koji iračka vlada tvrdi da je bio neisprovociran odnosi se na ubistvo 17 iračkih civila.

2007. je takodje zabeležena velika promena i na drugim mestima na Bliskom istoku. Sukobi izmedju rivalskih palestinskih grupa praktično su doveli do podele palestinske teritorije na dva dela. Hamas ima kontrolu nad Pojasom Gaze dok Fatah kontroliše Zapadnu obalu. Palestinski predsednik Mahmud Abas i izraelski premijer Ehud Olmert su se pridružili predsedniku Bušu u Anapolisu u Merilendu na mirovnoj konferenciji pod pokroviteljstvom SAD čiji je rezultat dogovor o nastavljanju mirovnog procesa.

«To će biti izuzetno težak proces za mnoge od nas, ali svakako neizbežan. Ja sam toga svestan i mnogi moji sunarodnici su svesni toga. Spremni smo za to,» rekao je izraelski premijer Ehud Olmert.

Mogućnost da Iran postane nuklearna sila je i dalje ključna briga za mnoge zemlje. Uprkos nedavno objavljenoj američkoj obaveštajnoj proceni, u kojoj se navodi da je Iran 2003. odustao od nastojanja da se domogne nuklearnog oružja, predsednik Buš kaže da je Iran još uvek opasan.

«Mislim da je Nacionalna obaveštajna procena, jasno stavila do znanja da Iran ozbiljno treba shvatiti kao pretnju miru,» rekao je predsednik.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je nazvao američki izveštaj «pobedom za Iran» «protiv svetskih sila,» ali je kasnije rekao i ovo:

«Mi smatramo ovu meru američke vlade pozitivnim korakom,» rekao je on.

Za jednog od suseda Irana, Pakistan, unutrašnji pre nego spoljni konflikti oblikovali su zbivanja tokom prošle godine. Predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, konačno se složio da podnese ostavku na položaj komandanta armije, ali je njegova odluka u novembru da uvede vanredno stanje podstakla još veće sumnje u demokratsku budućnost te zemlje. U Burmi, još jedan apel za promenu suočio se sa još oštrijim merama. Armija je ugušila pro-demokratske demonstracije na čijem čelu su ovog puta bili budistički sveštenici. Izaslanik Ujedinjenih nacija je kasnije rekao da dokazi ukazuju da je burmanski režim prikrio razmere ubistava i pritvaranja.

A stranka Ujedinjena Rusija predsednika Vladimira Putina, nije imala ozbiljnog takmaca na parlamentarnim izborima ranije ovog meseca. Sam Putin je neposredno nakon toga otkrio svoje planove za budućnost. On je rekao da želi da ga nakon što u martu napusti položaj nasledi potpredsednik vlade Dimitrij Medvedev. Medvedev je sa svoje strane izjavio da želi da Putin bude njegov premijer. Medjutim, pokušaj još jednog lidera da proširi svoja ovlašćenja nije bio uspešan.

Birači u Venecueli su po prvi put u devet godina glasali protiv predsenika Uga Čaveza i odbacili ustavne reforme koje bi mu omogućile da ostane na položaju pre isteka dva mandata. Venecuela je jedan od najvećih izvoznika sirove nafte. Cene sirove nafte dostigle su rekordni nivo tokom 2007. dok se potražnja ubrzano raste u dinamičnim ekonomijama Kine i Indije.

Rat i nemiri u zemljama koje proizvode naftu takodje su doveli do porasta cena. Nasilje u Sudanu je i dalje jedan od ključnih humanitarna problema. Sukob u pokrajini Darfur nastavlja se nesmanjenom žestinom s diplomatska nastojanja nisu uspela da dovedu do smirivanja. U poslednje četiri godine bar 200 hiljada ljudi je umrlo dok su milioni ostali bez krova nad glavom.

Aktivisti za ljudska prava žele da Kina smanji svoju kupovinu sudanske nafte koju Peking kupuje da bi održao svoj ekonomski rast. Medjutim, kineska ekonomija u ekspanziji povećala je i zabrinutosti zbog emisije ugljen-dioksida koji doprinosi globalnom zagrevanju. Te brige navele su svetske lidere i ekološke aktiviste da se na konferenciji na Baliju u decembru založe za usvajanje smernica nakon isteka protokola iz Kjota 2012. godine.

XS
SM
MD
LG