Linkovi

Komandant američkih snaga u Iraku saopštio svoje ciljeve u 2008.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_us_petraeus_6dec07_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, u današnjem intervjuu na američkoj televiziji, saopštio je svoje ciljeve u 2008.

General Petreus kaže da američka vojska i iduće godine želi da nastavi najnovije uspehe u Iraku. Kao gost iz Bagdada nedeljnog programa televizije «Foks», general je naglaso da je raspoređivanje dodatnih američkih trupa u 2007, dovelo do smanjenja nasilja.

«Približavajući se Novoj godini, jasno je da želimo da nastavimo zamah koji su naše snage postigle blisko sarađujući sa iračkim snagama.»

Petreus je zapazio da su Iračani takođe povećali svoje vojno prisustvo i da je tokom 2007. više od 110 hiljada novih iračkih vojnika i policajaca stupilo u redove bezbednosnih snaga. Uspesi postignuti proteklih meseci su naveli pojedince da zatraže ubrzano smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku. Na pitanje o mogućnosti povlačenja tokom predstojeće godine, general Petreus je – ponavljajući nedavnu izjavu sekretara za odbranu Roberta Gejtsa – naglasio da svako smanjenje mora da bude zasnovano na uslovima na terenu.

«Očigledno, hteli bismo da smanjimo teret koji podnose naše kopnene snage koliko god možemo, shvatajući da je sve što je postignuto i dalje tanko i krhko na brojnim područjima.»

General Petreus je govorio o smanjenju trupa koje bi do jula 2008, moglo da umanji američko vojno prisustvo na 130 hiljada vojnika, koliko ih je bilo pre povećanja. Na pitanje da li bi broj američkih vojunika u Iraku do kraja iduće godine mogao da padne na stotinu hiljada, on je odgovorio da ne bi hteo da se vezuje za određene brojeve.

«Sada upravo počinjemo analizu koja može da nam pomogne da odredimo obim i brzinu mogućeg smanjenja u periodu posle jula.»

General Petreus u martu treba da podnese izveštaj Kongresu o situaciji u Iraku.

XS
SM
MD
LG