Linkovi

Grad Antverpen vekovima centar prosperitetne industrije dijamanata


Tradicionalno, preciznim brušenjem su se bavili pripadnici jevrejske zajednice u gradu. Ali uspeh koji postižu indijske firme u Antverpenu, pristupačnost jeftine radne snage u Aziji i odluka država proizvođača dijamanata u Africi da razviju sopstvenu industriju, menjaju tradicionalni način trgovanja dijamantima u Antverpenu.

Antverpenka berza dijamanata – mesto na kojem se poslovi sklapaju na osnovu reči, a ne dokumenata.

Berza je osnovana 1904. i njeni članovi su prodavci na malo, proizvođači i posrednici, koji moraju strogo da se pridržavaju pravila ponašanja. Otprilike 1500 dijamanstkih firmi je danas smešteno u tri visoko obezbeđene i međusobno povezane ulice.

Nadležni u Antverpenu tvrde da se tu proda i kupi 80 odsto nebrušenih dijamanata na svetu. Industrijom su nekada dominirali ortodoksni evropski Jevreji, ali je to danas prošlost. U Svetskom dijamantskom centru u Antverpenu kažu da sada na Indijce otpadaju dve trećine trgovine dijamantima u Antverpenu vredne 29 milijardi dolara, a da je udeo Jevreja pao na otprilike četvrtinu. Filip Kles iz tog centra odbacuje sugestije da ta promena izaziva tenzije u zajednici.

«U stvari, svi su voleli što dolaze indijski trgovci, jer je to bio dokaz da je Antverpen važan i da je i njima potreban», kaže Kles.

Sa dolaskom indijskih trgovaca, antverpenska industrija brušenja se odselila – u Indiju i Kinu. U centru kažu da je 1960-ih u Antverpenu bilo otprilike 25 do 30 hiljada brusača, pretežno Jevreja. Danas ih je ostalo manje od hiljadu. Oko 30 hiljada antverpenskih Jevreja je stradalo u holokaustu tokom Drugog svetskog rata, ali se trgovina na posletku oporavila. Zanat je prelazio sa oca na sina, prema tradiciji koja seže sve do 15. stoleća.

Firma «SAFDICO», u kojoj radi i Alen Majeržik, zapošljava manje brusača nego nekad, ali on kaže da su oni, zahvaljujući i modernoj tehnologiji, među najboljim na svetu.

«Da biste proučili jedan kamen, morate sve da simulirate na kompjuteru pre nego što ga i dotaknete, a čak i onda kada sve to kompjuterski uradite, treba vam veoma vešt brusač, da bi se sve to realizovalo», kaže on.

Pojedini trgovci dijamantima kažu da su najbolji majstori i tehnologija već otišli.
Ali za Radža Mehtu, iz firme «Rozi blu», Antverpen nudi još nešto – neutralnu sredinu u kojoj može da trguje svako. Mehta uspeh Indijaca u Antverpenu pripisuje porodičnoj tradiciji.

«Mi u indijskoj kulturi tradicionalno imamo sistem u kojem deca nastavljaju biznis očeva. Ja sam nastavio očevim stopama i nadam se da će to učiniti i moj sin. To međutim uopšte nije slučaj u kulturi Zapada i Evrope», kaže Mehta.

U glavnoj dijamantskoj četvrti u Antverpenu, posao po svemu sudeći cveta i u jevrejskoj i u indijskoj zajednici. A trgovci su i dalje sigurni da antverpenske radionice, veština i tehnologija, mogu ovde i dalje da zadrže najbolje dijamante na svetu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG