Linkovi

Predsednik Parlamenta Oliver Dulić najavio sednicu posvećenu Kosovu


Predsednik Parlamenta Oliver Dulić najavio za idući petak sednicu na kojoj će poslanici razgovarati o Kosovu i novoj rezoluciji koja treba da odredi buduće poteze Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je dobrodošao svaki predlog iz međunarodne zajednice za nastavak pregovora o statusu Kosova koji treba da dovede do stabilnog i mirnog rešenja. U isto vreme deo vladajuće koalicije okupljen oko premijera Vojislava Koštunice uslovljava potpisivanje Sporazumao pridruživanju zahtevom da Evropska unija garantuje teritorijalnu celovitost Srbije.

S druge strane međutim, predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je da će se ta stranka suprotstaviti bilo kome ko traži da se zaustavi put Srbije ka Evropskoj uniji i na sednici Glavnog odbora svoje partije rekao da ubrzani put Srbije ka EU nema alternativu jer 70 odsto građana podržava članstvo Srbije u toj organizaciji. Neki koji su frustirani nepravdom koja se u ovom trenutku sprema povodom statusa Kosova reaguju iracionalno, rekao Dinkić.

A šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras izjavio je da je već spreman tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i dodao da brzina kojom će Srbija napredovati na evropskom putu zavisi isključivo od nje same. Ljoveras je izrazio nadu da Srbija neće odustati od evropskog puta u slučaju nepovoljnog rešenja kosovskog pitanja i naglasio da je EU spremna da preuzme odgovornost za Kosovo sa Misijom koja je moguća na osnovu Rezolucije 1244.

XS
SM
MD
LG