Linkovi

Internet, veb kamere i druga tehnološka sredstva za komunikaciju


Internet, veb kamere i druga tehnološka sredstva za komunikaciju su omogućila ljudima da lako ostanu u kontaktu. Pomoću tih sredstava su se oformile i nove, neraskidive veze među totalnim strancima sa različitih krajeva planete.

Stejša Marfi se dvaput nedeljno čuje sa svojom Internet prijateljicom iz Južne Afrike, čiji je pseudonim Blesing. U okviru programa za savetovanje pod nazivom Porodica bez granica, Marfi je već osam meseci i mjka i prijatelj ovoj 13-o godišnjoj devojčici bez roditelja.

«Pre neki dan me je pitala da li znam kako da se ulogujem na majspejs i kad sam joj rekla da ne znam, ponudila se da me nauči,» kaže Marfi.

Bivši konsultant Ejmi Stouks je osnovala program Porodica bez granica kako bi povezala mentore iz SAD sa decom bez roditelja iz Južne Afrike. Zbog epidemije side koja godišnje usmrti 400 hiljada ljudi, statistike pokazuju da će do 2010. petina južnoafričke dece ostati bez roditelja.

«Dobila sam ideju za ovaj program kada smo 2003. usvojili dečaka iz Johanesburga. Zapravo, dok smo obilazili razna sirotišta, shvatila sam da ima nebrojeno dece kojoj nije pružena nikakva pažnja odraslih,» objašnjava Stouks.

Za sprovođenje tog programa zaslužni su i koordinatori u Južnoj Africi koji decu dovode u kompjuterske centre i obučavaju ih kako da koriste web kamere i instant poruke. Mentori koji se nalaze u Americi su u obavezi da učestvuju u programu barem godinu dana. Ali, kako ističe Marfi, ona to ne bi nazvala obavezom.

«Obaveza je minimalna. Sve što treba da uradim je da budem pred kompjuterom sredom u podne i nedeljom u pola 10 ujutru,» kaže Marfi.

Naravno, dovodi se u pitanje da li video konferencija može u potpunosti da zameni ljudsku interakciju.

«Ne postoji to što može da zameni roditeljsku negu, zagrljaj ili priče pred spavanje. Ali tehnologija ipak može da posluži za stvaranje jake veze između ljudi,» smatra Stouks.

On kaže da je najbolje od svega što mentori dobijaju istu emotivnu satisfakciju kao i deca.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG