Linkovi

Nova studija pokazala da Ket-skeneri mogu da prouzrokuju bolesti


CT skeneri, poznatiji kao Ket-skeneri, već dugo se koriste kao spasonosna orudja za otkrivanje smrtonosnih bolesti. Medjutim, nova studija je pokazala da Ket-skeneri takodje mogu da prouzrokuju bolesti.

Si Džej Sutpin imao je veliki broj snimanja ket-skenerom. Ovaj petogodišnjak ima sedam tumora na mozgu. Sada, njegova majka mora da izabere izmedju nastavka skeniranja ili da se rukovdi novim izveštajem koji kaže da skeniranje može da naudi deci kao što je Si Džej. CT skeneri, takodje poznati i kao Ket-skeneri, daju lekarima odredjene naznake o tome šta se dešava unutar ljudskog tela. Oni daju trodimenzionalne slike koje mogu da pomognu da se ustanovi rak. Ali izveštaj koji je objavjen u Nju Ingland časopisu za medicinu upozorava da skeneri mogu da prouzrokuju rak i da je svako treće skeniranje nepotrebno. Doktor Dejvid Brener je koautor studije.

«Kada neko dodje u hitnu pomoć sa, na primer, bolom u želudcu ili hroničnom glavoboljom, oni će odmah biti snimljeni skenerom čak i pre nego što lekar pregleda pacijente. Mi smo postavili pitanje da li je to u redu».

Brenerova studija tvrdi da će zračenje iz CT skenera prouzrokovati skoro dva odsto svih kancera u nekoliko narednih decenija. Autori zasnivaju svoje tvrdnje na Japancima koji su preživeli udar atomske bombe. Preživeli su pokazali povećan rizik od dobijanja raka nakon što su primili istu količinu zračenja kao nekoliko CT skenova. Oni koriste značajno veće količine zračenja od običnog rentgena. Medjutim, studija je ustanovila da je troje od četvoro lekara koji su ispitivani u studiji potcenilo doziranje i nije pravilo vezu izmedju kumulativne radijacije i rizika od raka.

«Polako udesno, prama ovamo»

Pod rizikom su najviše deca kao Si Džej, čija sićušna tela su najosetljivija na zračenje. Doktor Rejmond Zi je načelnik radiologije na dečijem medicinskom centru u Vašingtonu.

«Deca su drugačija, ona su manja. Tu su pojedini organi koji su mnogo osetljiviji kod dece. Ipak, mislim da je potrebno da negu treba završiti u bolnici koja je specijalizovana za decu. Mi smanjujemo dozu, odredjujemo terapije. Mi ne koristimo prekomerne tehnike».

Ovo snimanje uzima manje od sekunde, a eliminiše potrebu za anestezijom radi sprečavanja deteta da se pomeri. To je razlog zašto se broj dečijih CT skeniranja povećava pažljivo. Studija navodi da je milion dečijih skenova godišnje nepotrebno i da to decu stavlja u povećani rizik od dobijanja raka. Medjutim, nakon što se upoznala sa studijom, majka Si Džeja, Keti Sutpin kaže da dobrobit prevazilazi opasnost.

«Bez CT skena, ne bi mogli da znamo kako se ponaša tumor. Zato mislim da su oni veoma korisni».

Autori se slažu da su CT skeneri dragocena medicinska orudja, ali pacijenti bi trebalo da budu sigurni da je skeniranje potvrdjena metoda i da se nivo radijacije pažljivo podešava.

XS
SM
MD
LG