Linkovi

Smanjen broj letova na njujorškim aerodromima u vreme najveće gužve


Administracija predsednika Džordža Buša planira da smanji broj letova na njujorškim aerodromima u vreme najveće gužve, kako bi se smanjila kašnjenja na svim ostalim aerodromima u Sjedinjenim Državama. Vlada takođe planira da otvori vojne koridore za komercijalni saobraćaj, kako bi se ubrzalo putovanje u vreme Božićnih praznika. Sekretarijat za saobraćaj tvrdi da bi ove privremne mere trebalo da dovedu do manjeg broja propuštenih letova u presedanju i manjeg broja nezadovoljnih putnika.

Gotovo svaki četvrti let u SAD je ove godine kasnio, što je druga najgora statistika od 1995, kada su aerodromi počeli da beleže podatke.

Kako bi se stanje popravilo, administracija predsednika Buša planira da otvori neke vazdušne koridore koji suz obično rezervisani za vojsku. Sekretar za saobraćaj Meri Piters kaže da bi privremena mera trebalo da smanji zagušenje duž najprometnijih vazdušnih ruta.

"Vojska je takođe pristala da otvori nove zapadne ekspres koridore za praznik od 21. decembra do 2. januara. To će doprineti značajno većoj fleksibilnosti za letove u i iz Južne Kalifornije", dodaje ona.

Međutim, da bi smanjili kašnjenja širom zemlje, u Sekretrarijatu za saobraćaj počeće da ograničavaju saobraćaj na najprometnijim njujorškim aerodromima. Do marta sledeće godine, broj letova u dnevnom špicu biće smanjen za oko 20 odsto. Razlog je činjenica da su tri njujorška aerodroma odgovorna za 75 procenata svih kašnjenja na nacionalnom nivou. Urednica web sajta Travelocity, Ejmi Zif predviđa skok cena avio karata.

"Ukoliko ima manje letova, možete se opkladiti da će avioprevoznici povećati tarife. Biće jednostavno manje sedišta", kaže ona.

Kritičari smatraju da smanjenje broja letova nije odgovor. Entoni Šoris je izvršni direktor Uprave za saobraćaj država Njujork i Nju Džersi.

"Pravi odgovor za Njujork je povećanje kapaciteta aerodroma i štaviše, mi mislimo da je to rešenje za celu zemlju", ističe Šoris.

Demokrate su plan okarakterisale kao kratkoročno rešenje. Senator iz države Njujork Čarls Šumer kaže da će se kašnjenja u avio saobraćaju nastaviti ukoliko administracija ne angažuje više kontrolora leta i modernizuje kontrolni sistem aviosaobraćaja na nacionalnom nivou.

XS
SM
MD
LG