Linkovi

Buš se zahvalio vojnicima i njihovim porodicama zbog žrtava koje podnose


Američki predsednik Džordž Buš hvalio je američke vojnike pred ovogodišnje Božićne praznike. U svom redovnom obraćanju naciji preko radija predsednik Buš se zahvalio trupama koje služe u Iraku i Avganistanu, ali i njihovim porodicama, zbog žrtava koje podnose.

"Ovog Božića, mnogi će sesti za sto da večeraju misleći na svoje voljene na drugom kraju sveta. Te porodicezaslužuju zahvalnost i molitve čitave naše nacije", rekao je predsednik Buš.

Predsednik se posebno zahvalio porodicama vojnika, koje na različite načine podržavaju trupe, čak i posle gubitka svojih bližnjih.

U odgovoru demokrata, lider senatske većine Heri Rid izrazio je frustriranost smerom u kome se kreću SAD.

"Preduzeli smo korake da obezbedimo našu zemlju od terorizma, ali Bin Laden je i dalje na slobodi, Al-Kaida je sve jača, a predsednikovo fokusiranje na Irak dozvolilo je da se situacija u Avganistanu pogorša", rekao je Rid.

Američke, NATO i avganistanske snage suočene su sa dramatičnim porastom talibanskih napada u Avganistanu tokom poslednje dve godine. Međutim, kada je reč o ratu u Iraku, američiki zvaničnici kažu da broj borbenih jedinica mogao da bude upola smanjen, ukoliko trenutni napredak u bezbednosti dozvoli da se to smanjenje nastavi sadašnjim tempom.

XS
SM
MD
LG