Linkovi

Francuski predsednik Nikola Sarkozi doputovao u iznenadnu posetu Avganistanu


Francuski predsednik Nikola Sarkozi, u iznenadnoj poseti Avganistanu da obidje francuske vojnike uoči božicnjih praznika, rekao je danas da svet ne može da izgubi rat protiv terorizma u toj zemlji. Sarkozi je takodje rekao da bi Francuska mogla da pojača svoje prisustvo u Avganistanu da bi pomogla avganistanskoj vojsci i policiji.

Francuski predsednik je reao novinarima da se u Avganistanu "vodi rat protiv terorizma i fanatizma koji ne možemo i nećemo izgubiti". Ovo je Sarkozijeva prva poseta Avganistanu od kada je postao predsednik u maju, a tokom koje se susreo sa avganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem i sa generalom Danom Meknilom, komandantom Medjunarodnih snaga za pomoću miru pre obilaska francuskih vojnika.

Francuska ima oko 1.600 vojnika u Avganistanu, koji su u uglavnom rasporedjeni u Kabulu i okolini glavnog grada. Glavni zadatak francuskog kontingenta je obuka pripadnika avganistanske vojske. Sarkozi je rekao da će francuski vojnici u Avganistanu pomoći tamošnjoj vojsci, policiji, administraciji i pravosudnim organima. Rekao je da će odluka o broju francuskih vojnika u toj zemlji biti doneta u narednih nekoliko nedelja.

"Ono što je sigurno jeste da nismo želeli da damo znak da odlazimo, to bi bio loš signal u trenutku kada se vide štete koje je načinio terorizam u svetu", rekao je Sarkozi.

Talibanski vodja mula Omar je u utorak pozvao strane snage da se povuku iz Avganistana, a diplomate i lokalna vojska zatražile su usvajanje nove strategije za borbu protiv pobunjenika. U razgovorima sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem Sarkozi je rekao da su najveći izazovi te zemlje loša bezbednost i proizvodnja opijuma. Od kada su zbačeni talibani 2001. godine oni vode krvavu pobunu koja se pojačala u poslednje dve godine, što je navelo Vašington da traži pojačanje savezničkih trupa. U zemlji ima 60.00 stranih vojnika - 40.000 iz NATO-a i 20.000 koje pripadaju koaliciji pod američkom komandom.

Danas je u neplaniranu posetu Avganistanu takodje došao novi australijski premijer Kevin Rad da poseti australijske vojnike koji su tu rasporedjeni pod komandom NATO-a. On se susreo da predsednikom Hamidom Karzaijem. Rad je ponovio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Avganistan i obećao dodatnih 110 miliona dolara u naredne dve godine za tu centralnoazijsku zemlju.

"Australija je ovde u Aganistanu na dugo vreme", rekao je australijski premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Karzaijem.

On je takodje pozvao druge prijateljske zemlje i saveznike u okviru NATO-a da se ostanu u Avganistanu i da u meri u kojoj je to moguće i pojačaju svoje prisustvo.

Britanija, koja ima 7.800 vojnika u Avganistanu u okviru stabilizacionih snaga pod vodjstvom NATO-a, treba da poveća svoj kontingent u toj zemlji srazmerno smanjenju svojih snaga u Iraku ali još nije ništa objavila.

XS
SM
MD
LG