Linkovi

Kondoliza Rajs: Sjedinjene Američke Države nemaju trajne neprijatelje


Tokom današnje konferencije za medije, američki državni sekretar Kondoliza Rajs ostavila je otvorenom mogućnost poboljšanja odnosa sa Severnom Korejom, Iranom i Sirijom, pre kraja mandata Bušove administracije. Rajsova je rekla novinarima da Sjedinjene Države nemaju trajne neprijatelje.

Državni sekretar nije pokušala da umanji nesuglasice, posebno one sa Iranom zbog njegovog nuklearnog program i veza sa radikalnim elementima na Bliskom istoku. Ali ona nije isključila mogućnost da, tokom poslednje godine Bušove administracije, dođe do poboljšanja odnosa, pa čak i do poseta, dugogodišnjim neprijateljima kao što su Severna Koreja, Iran i Sirija.

”Mi nemamo trajne neprijatelje. Umesto toga imamo politiku koja je otvorena prema okončanju konflikata i konfrontacija sa bilo kojom zemljom koja je spremna da pristane na te uslove. Našim saveznicima uvek smo davali otvoren prostor. Naša politika nije unilateralna.“

Rajsova je još jednom ponudila otvoren dijalog sa njenim iranskim kolegom, bilo gde i bilo kada, ukoliko Teheran ispuni međunarodne zahteve da obustavi obogaćivanje uranijuma. Istovremeno, ona je odbacila predloge nekih analitičara da Sjedinjene Države započnu dijalog sa Iranom bez postavljanja uslova. Rajsova je rekla da je zahtev za obustavljanje obogaćivanja uranijuma sadržan u mnogim rezolucijama Ujedinjenih nacija i Međunarodne agencije za atomsku energiju, i da on odražava rasprostranjenu sumnjičavost prema iranskim tvrdnjama o miroljubivosti njegovih nuklearnih ambicija.

”Zašto se baš to nalazi u središtu međunarodnih nastojanja u vezi sa Iranom? Zato što Iranu ne bi trebalo dozvoliti da sprovodi obogaćivanje i preradu i razvijanje kaskadnih centrifuga kako bi dobio uranijum obogaćen 4 odsto, pa 15 odsto, pa 50 odsto i na kraju 98 odsto, od koga može da se pravi atomsko oružje.“

Američki državni sekretar je rekla da sporazum šest zemalja, prema kome bi Severna Koreja trebalo da odustane od svojih nuklearnih programa u zamenu za pomoć u energentima i diplomatskim olakšicama, otvara put ka boljim političkim odnosima sa Pjongjangom. Ona je dodala kako očekuje da će Severna Koreja ispuniti svoja obećanja i potpuno obelodaniti svoje nuklearne programe pre kraja ove godine.

Što se tiče Sirije, Kondoliza Rajs je primetila da su Sjedinjene Države, uprkos zategnutim odnosima, pozvale Damask da učestvuje na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji, održanoj prošlog meseca u Sjedinjenim Državama, gde je Siriji omogućeno da iznese svoje gledište prema sveobuhvatnom miru sa Izraelom, koji bi uključivao vraćanje Golanske visoravni. Ona je dodala da na taj potez Sirija nije uzvratila promenom ponašanja, posebno u onome što Sjedinjene Države smatraju nastojanjima Sirije da produži politički zastoj u Libanu, u vezi sa izborom tamošnjeg predsednika.

”Ima onih koji se nadali da će Sirija pokazati konstruktivniji pristup regionu kao celini, pošto je već krenula trom stazom. Ali to se nije desilo, iako je za Libance veoma važno da mogu da se sastanu u parlamentu i izaberu predsednika. Prema svim pokazateljima, oni imaju kandidata oko koga se slažu i koga veruju da mogu da izaberu. Svako mora da se upita zašto onda ne mogu da se sastanu i izaberu tog predsednika?“

Kondoliza rajs je izjavila da bi Sirija trebalo da utiče na svoje saveznike u Libanu i dozvoli da se izbori obave i tako okonča politička kriza, koja se opisuje kao najopasnija u Libanu od kraja građanskog rata 1990. godine.

XS
SM
MD
LG