Linkovi

Rajs: Pregovori Beograda i Prištine pružili i više nego što se očekivalo


Na konferenciji za novinare koju je danas održala u Stejt departmentu, državni sekretar Kondoliza Rajs se osvrnula i na Kosovo. Ona je rekla da smatra da su pregovori Beograda i Prištine uz posredovanje Kontakt grupe pružili i više nego što se očekivalo pošto su se dve strane direktno obraćale jedna drugoj, ali da je taj proces sada okončan.

Državni sekretar je istakla da smatra da bi odluka o statusu Kosova trebalo da bude doneta u narednim sedmicama pošto bi njenoodlaganje destabilizovalo Balkan. Rajs je rekla da Sjedinjene Države, u tesnoj saradnji sa Evropskom unijom, nastoje da ukažu kosovskim liderima na odgovornosti koje bi preuzeli u skladu sa Ahtisarijevim planom a da, istovremeno, nastoje da ukažu Srbiji da se pred njom nalazi evropska perspektiva.

Rajs je naglasila da Srbija i Kosovo neće više moći da budu sastavni delovi iste države i da je to bila i logika rezolucije 1244 pošto je specijalni status Kosova rezultat rata. Ona je ponovila da će SAD nastaviti da saradjuju sa svim stranama, uključujući i Rusiju, kako bi se obezbedilo da se, kako je rekla, tragično poglavlje na Balkanu okonča, kako bi izgradnja Evrope mogla da bude dovršena - 17 godina posle završetka Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG