Linkovi

Prvi film zasnovan na trilogiji Filipa Pulmana, "Njegova mračna tkanja"


U avanturističkoj fantaziji "Zlatni kompas", 12-godišnja Lajra Belakva suprotstavlja se režimu na vlasti. Slobodoumna Lajra je jedina koja može da protumači Zlatni kompas, drevni instrument koji razlikuje istinu od laži. Sledi pregled prvog filma zasnovanog na trilogiji Filipa Pulmana, "Njegova mračna tkanja".

U svetu koji podseća na viktorijansku Englesku uz dodatak fantazmagorije Žila Verna, niko se ne usuđuje da dovede u pitanje vlast Magisterijuma. To tajno veće konzervativnih teokrata zabranjuje slobodnu volju, ali dve grupe uspevaju da sačuvaju delić slobode: intelektualci, i deca održavaju dečiju duhovnost i neobuzdani duh, odnosno svoje kako ih nazivaju - demone. Lajra je jedan od te dece, a kao i kod ostale dece, njeni demoni mogu da menjaju oblik.

Međutim, kako deca rastu, demon prestaje da se menja i postaje životinja koja odražava osobu koja je postala od deteta. Tvrdoglavoj, znatiželjnoj i inteligentnoj Lajri suđeno je da promeni svet. Ona poseduje “alitiometar”, zlatni kompas koji može da pokaže budućnost.

Gospodja Kolter, proračunata i moćna žena, je operativac Magisterijuma. Ona pokušava da uzme zlatni kompas od Lajre. Osim toga, ona otima decu i odvodi ih na Severni pol gde na njima vrši opasne eksperimente. Čupajući iz njih njihove demone, ona pokušava da uništi njihovu slobodnu volju.

Lajra beži iz kandži gospodje Kolter i upućuje se ka severu, da spasi svoje prijatelje. Grupa lutalica – lukavi aeronaut, armija veštica i Jorek Byrnison, veliki polarni medved – zariču se da će je štititi na tom putu.

Prodorni, autoritativni glas iza impresivnog, kompjuterski generisanog medveda pripada Ianu Mekelenu. Uz Joreka, mlada Dakota Blu Ričards je ubedljiva kao Lajra. Danijel Krejg, poznat kao novi, grublji Džejms Bond, pokazuje svoju osećajnu i inteligentnu stranu kao Lord Asriel, Lajrin otac i neprijatelj režima.

Nikol Kidman je zanosna i zastrašujuća kao zla gospodja Kolter. Ona kaže da je ta uloga predstavljala pravi izazov.

"Morate da je glumite iznutra, i pokušate da pronadjete njenu motivaciju, razlog što veruje da postupa ispravno, u nadi da ćete “iskopati” neki trag humanosti”, kaže Nikol Kidman.

"Zlatni kompas” je epski film koji može da se pohvali impresivnom kamerom, veličanstvenim specijalnim efektima i intelektualnom dubinom. No, kao I trilogija Filipa Pulmana na kojoj je zasnovan, film je izazvao kritike rimokatoličkih organizacija kao ateistička, ekstravagantna pustolovina, neprikladna za decu. Medjutim, film ne omalovažava religiju. U njemu nema nijednog pomena religije. Umesto toga, nauka i racionalizam se suprostavljaju slepim uverenjima. Iako mnoga pitanja ostavlja bez odgovora, i vapi za boljim krajem, film je prava vizuelna gozba, i nezaobilazan bioskopski ugodjaj ove praznične sezone.

XS
SM
MD
LG