Linkovi

Uskoro počinju preliminarna glasanja za američke predsedničke izbore


Samo dva puta u prošlom veku dogodilo se da ni jedan aktuelni ili bivši predsednik ili potpredsednik ne učestvuje u trkama za nominaciju jedne od dve najveće stranke, pred predsedničke izbore u SAD. Ova godina je posebna zbog toga što se među favoritima prvi put nalaze jedna žena i jedan Afroamerikanac. Takođe prvi put, predizborna kampanja je krenula gotovo godinu dana pre bilo kog preliminarnog glasanja.

U godini koja je po mnogo čemu bila prva, jedan od kandidata proglasio je preko interneta...

”Objavljujem danas da sam osnovala istraživačku grupu za izbore.“

Senatorka Hilari Klinton povela je u većini anketa sprovedenih među pristalicama Demokratske stranke, kao prva žena za koju stručnjaci kažu da bi mogla da postane predsednik. Demokrata Barak Obama prvi je Amerikanac afričkog porekla koji bi mogao da osvoji taj položaj.

”Postanimo generacija koja će buduće generacije učiniti ponosnim na ono što smo uradili.“

Demokratski guverner države Nju Meksiko, Bil Ričardson, pokušava da postane prvi američki predsednik latinoameričkog porekla, ali čitave ove godine zaostaje za favoritima.

Među republikancima, bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, uzda se u prednost koju mu daje blizina njegove države sa državom Nju Hempšir, u kojoj će se održati rani primarni izbori. Drugi republikanac, Džon MekKejn, iz Arizone, u aprilu je vodio, ali je njegova popularnost u julu doživela sunovrat, štab mu je ostao gotovo bez novca, a ključni savetnici su ga napustili. Međutim, u poslednje vreme, njegove šanse su ponovo počele da rastu.

Bezbednost granica i ilegalna imigracija dva su najvažnija izborna pitanja među republikancima. Gradonačelnik Njujorka u vreme terorističkih napada 2001. godine, Rudi Đulijani, zauzeo je tvrd stav i poveo u anketama na nacionalnom nivou.

”Najvažnije je da osiguramo da ostanemo u ofanzivi prema islamskom terorizmu.“

Početkom godine, najvažnije pitanje za demokrate bio je rat u Iraku.

”Da sam tada znala ono što znam sada, nikada ne bih glasala za taj rat.“

Još jedan od vodećih demokrata, senator Džon Edvards, u martu je objavio da će nastaviti kampanju iako se njegovoj supruzi Elizabet ponovo aktivirao rak.

”Svaki korak na ovom putu učinićemo zajedno.“

U septembru, kampanji se priključio i jedan glumac - bivši republikanski senator Fred Tompson, ali bez većeg uspeha. Mnogo bolje od njega prolazi bivši guverner Arkanzasa, baptistički sveštenik Majk Hakabi, koji najviše cilja na važan segment republikanskog glasačkog tela - konzervativne hrišćane. Za drugog republikanca, Mita Romnija, vera je takođe važno pitanje jer pripada mormonskoj crkvi. Prema jednoj anketi, četvrtina Amerikanaca kaže da ne bi glasali za mormona. Romni je pokušao da ublaži njihova strahovanja.

”Dozvolite mi da vas uverim da ni jedan funkcioner moje, ili bilo koje druge crkve, neće nikada uticati na predsedničke odluke.“

Do sada ni jedan od kandidata u predsedničkoj trci nije postao očigledni favorit. Zato svi sa nestrpljenjem očekuju početak preliminarnih izbora, 3. januara u Ajovi.

XS
SM
MD
LG