Linkovi

Predsednik SAD Džordž Buš ističe da se u sprintu približava finišu


S obzirom da mu je ostalo manje od 400 dana na položaju, predsednik Buš ističe da se u sprintu približava finišu. Predsednik Buš započeo je svoj drugi mandat obećanjem da će stečeni politički kapital potrošiti na reformu federalnog penzionog sistema i američkog imigracionog zakona. Medjutim, u tome nije uspeo, dok je frustracja oko rata u Iraku pomogla opozicionim demokratama da dve godine kasnije steknu kontrolu nad Kongresomu. Predsednik Buš sada ulazi u finalnu godinu na položaju, mada nije donet nijedan važan zakon tokom njegovog drugog mandata. On se još uvek nada da će oživeti Blisko istočne mirovne pregovore i produbiti napredak u Iraku. Istovremeno on se protivi tvrdnjama da je sve manje važan.

«Sasvim suprotno. Nikada nisam bio angažovaniji niti sposobniji da pomognem amerižkom narodu da shvati da ima još mnogo nedovršenog posla.»
Brendis Kejns-Vron je profesor političkih nauka na Vudrou Vilson katedri univerziteta Prinston.

«Nijedan predsednik neće jano reći: nemam nikakav uticaj, jer uskoro odlazim sa položaja.»
Ona ističe da godina u kojoj je zabeležio nisku popularnost otežava predsedniku da utiče na zakonodavce direktnim apelima na njihovo biračko telo

«U Bušovom slučaju, njegova sposobnost da angažuje ljude oko svojih predloga umanjena je činjenicom da on uživa podršku malog dela američke javnosti. Zato njegove pretnje da će apelovati na javnost nisu iste poput Reganovih ili Klintonovih.»

Advokat i kolumnista Glen Grinvold je autor dela pod nazivom “Tragični legat” u kojem razmatra predsednički mandat Džordža Buša. Na jednom skupu u Kejto institutu on je izjavio da je jedna od malog broja stvari oko kojih se sledbenici i protivnici predsednika Buša slažu - njegov uticaj na naciju. Po njegovom mišljenju, taj legat će obuhvatiti invaziju na Irak 2003. godine i tamošnju dugu pobunu. Na domaćem terenu, budžet američke vlade astronomski je narastao i sada beleži ogromni deficit. Ali, predsednik Buš kaže da nije zabrinut za istoriju. Bivši visoki savetnik u Beloj kući, Karl Rov, izjavio je za TV mrežu FOX da će predsednik Buš završiti mandat sa entuzijazmom.

«On je smeo lider koji će iskoristiti svaki momenat na položaju. On zna moć koju taj položaj ima. Došao je na položaj kako bi završio izvesne stvari. I nastaviće da radi sve do 20 januara 2009. kad napušta Belu kuću.»

Ali Ken Volš, dopisnik magazina US News and World Report iz Bele kuće kaže da je predsednik ne može da uradi baš sve:

«On može da sprečava loš razvoj dogadjaja, ali ne može da sprovede ono što smatra dobrim, jer Kongres neće da pristane na to.»

Volš kaže da predsednik zato preduzima male inicijative koje može da sprovodi putem izvršnih ili administrativnih naredbi:

«Predsednik je podsmevao tim sitnim potezima, ali je ta taktika funkcionisala za Bila Klintona pa može i za predsednika Buša. Ali to svakako nije niz istorijskih promena po kojima bi predsednik želeo da bude poznat.»

Volš ističe da predednik Buš, poput mnogih predsednika, pribegava inostranoj politici u finalnoj godini na položaju, gde ima veći prostor za delovanje bez Kongresa. On želi da pokaže da još uvek može da rešava stvari ili bar želi da pokaže da još uvek nastoji da ih reši. Prva njegova poseta inostranstvu, od čak možda sedam putovanja u predstojećoj godini, biće poseta Bliskom istoku u januaru.

XS
SM
MD
LG