Linkovi

Zagreb: Svedok priznao učestvovanje u ubistvu Srbina 1991. u Osjeku


Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno sudjenje Branimiru Glavašu i šestorici saoptuženih za hapšenja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Na današnjoj raspravi četvrtooptuženi Mirko Sivić govorio je o likvidacijama civila na obali Drave i priznao da je lično prisustvovao ubistvu jednog Osiječkog Srbina.

Sivić je ispričao kako je s prijatelje Josipom Zdravčevićem i muškarcem koga je znao samo po imenu Božo jednog ranjenog Srbina iz Osijeka odveo na obalu Drave.

"Božo ga je izveo na obalu i rekao da svi moramo pucati kao zavet ćutanja. Ja sam pucao preko glave jer me mater nije naučila da nekome tako oduzmem život. Jesu li drugi pucali u njega nisam gledao", kazao je Sivić, dodajući da je Božo potom mrtvo telo gurnuo u rijeku.

"Božo je delovao kao čovek koji nije normalan i bojao sam se da bi ako ne pucam i ja mogao završiti u Dravi", rekao je Sivić.

Kao i trećeoptužena Gordana Getoš Magdić, i Sivić je potvrdio da je njegova izjava u osiječkoj policiji bila data pod prisilom, odnosno da ju je dao nakon niza ucena i pritisaka. Tvrdi da ga je tadašnji komandant osiječke policije Vladimir Faber pozvao kako bi prikupio informacije potrebne za hapšenje prvooptuženog Branimira Glavaša, i da mu je tada ponudio status zaštićenog svedoka i da za to "ima garanciju s najvišeg državnog vrha i glavnog državnog tužioca Mladena Bajića".

"Sedamdeset sati su me držali tamo i pretili da ću dobiti 20 godina robije ako ne saradjujem. Zbog toga nisam imao izbora nego da priznam", kazao je optuženi Sivić i dodao da mu je Faber tada doveo i advokata, rekavši da će mu srediti sve dokumente oko dobijanja statusa zaštićenog svedoka, a na nagovor advokata, kako je rekao, potpisao je i sve policijske dokumente.

Kasnije je shvatio da je prevaren, smestili su ga u pritvor, a potom i na optuženičku klupu, objasnio je Sivić. Uprkos zdravstvenim problemima prouzrokovanim strajkom gladju, zbog kojih je prošle nedelje iz zatvorske bolnice bio premešten u zagrebačku kliniku Dubrava, na današnjoj raspravi prisustvovao je i prvooptuženi Glavaš.

Njemu i šestorici saoptuženih sudi se u postupku poznatom kao "slučaj selotejp", u kom se terete da su po naredjenju Branimira Glavaša 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su nakon ubistva bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Pored toga, protiv Glavaša se vodi i drugi postupak, poznatiji pod nazivom "slučaj garaža", u kom se on kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao, a potom likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG