Linkovi

Svoboda: Đukanović ne treba da se kandiduje na predsjedničkim izborima


Drugog dana boravka delegacije Evropskog parlamenta u Podgorici, pažnju javnosti izazvala je izjava evopskog poslanika Hanesa Svobode da Milo Đukanović ne bi trebalo da se kandiduje na predsjedničkim izborima. Predsjednica Delegacije EP Doris Pak, međutim, rekla je da je to njegov lični stav

Ocjena evropskog poslanika Hanesa Svobode da lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ne treba da se eventualno kandiduje na predsjedničkim izborima dok ne rasčisti optužbe italijanskog pravosuđa - je negov lični, a ne i stav Evropskog parlamenta.

To je danas novinarima u Podgorici kazala šef delegacije EP za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak.

“Svoboda je kazao da se radi o njegovom ličnom stavu, a praksa je EP da se nikada ne interveniše kada neki član saopšti svoje lično mišljenje. On je političar i ima svoje privatno mišljenje, a ja kao kao šef delegacije ne dajem svoja lična mišljenja”, rekla je Pak.

Ona je navela da nije njen posao da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Pitanje kandidature na predsjedničkim izborima nije pitanje za strance već za crnogorske glasače”, istakla je Pak na konferenciji za novinare sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem.

I predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić istakao je da je pitanje predsjedničkih izbora suvereno pravo građana Crne Gore. On je kazao da je postupak u Italiji otvoren već više od četiri godine i ocijenio da je u pitanju kršenje ljudskih prava.

Krivokapić je rekao da mu je od ocjene Svobode mnogo bliži stav evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane da je pred Đukanovićem dobra politička budućnost.

“Između ta dva stava iz EU više bih bio sklon stavu Solane, nego Svobode”, kazao je on.

Govoreći o paragrafu rezolucije EP u kojem se Crna Gora poziva da sarađuje u istrazi koju italijanske vlasti vode zbog šverca cigareta, Pak je kazala da ona nije glasala za onaj dio tog paragrafa u kome se spominju da taj proces može rezultirati hapšenjima.

“Ja lično nisam glasala za drugi dio paragrafa u kojem se spominje hapšenje, ali ga je podržava većina evropskih poslanika”, navela je ona.

Pak je rekla da nije glasala za taj dio rezolucije, jer EP nije sud i nema dokaze da presuđuje.

Ona smatra da je dio rezolucije u kojoj se Crna Gora poziva na saradnju sa Italijom u istrazi o švercu cigareta motivisan time da se konačno riješi to pitanje. Dodala je da nije na EP da rješava to pitanje, već da to treba da rade sudovi.

XS
SM
MD
LG