Linkovi

Četrnaest mrtvih u napadu samoubice u iračkoj provinciji Dijala severno od Bagdada


Četrnaest osoba je ubijeno a deset ranjeno danas u napadu bombaša samoubice na punkt za regrutovanje dobrovoljnih lokalnih patrola u iračkoj provinciji Dijala, severno od Bagdada, saopštila je policija.

Policija sumnja da ima i američkih vojnika medju žrtvama napada koji se dogodio u mestu Kanan, 20 kilometara od glavnog grada provincije, Bakube. Policija navodi da ovo nije konačan bilans.

Lokalna patrole sastavljene uglavnom od Sunita su se pridružile američkim vojnicima u borbi protiv militanata Al Kaide kao jedna od niza mera Vašingtona da utiče na smanjenje nasilja u zemlji. Smatra se da su te mere doprinele smanjenju napada u Iraku za 60 posto od
juna.

Te patrole, medjutim, postaju sve česća meta napada ekstremista, naročito u pokrajinama severno od Bagdada u kojima su se, prema navodima američkih komandanata, borci Al Kaide ponovo grupisali pošto su potisnuti iz ostalih delova Iraka.

Još jedan od faktora koji su doprineli opadanju nivoa nasilja u Iraku je prekid vatre kojeg se pridržavaju pristalice šitskog verskog vodje Moktade al-Sadra. Portparol Al Sadra saopštio je da on razmatra mogućnost da šestomesečni prekid vatre produži i posle februara, a takvu najavu pozdravili su amerikanci.

XS
SM
MD
LG