Linkovi

Pojas Gaze: Izraelska vojska ubila 10 aktivista Islamskog džihada


Izraelska vojska ubila je 10 aktivista, uključujući i nekoliko komandira radikalne organizacije Islamski džihad u napadima u pojasu Gaze i na Zapadnoj. U eksploziji rakete vazduh-zemlja poginula su tri naoružana pripadnika Islamskog džihada, dok su izlazili iz džamije posle jutarnje molitve, na severu pojasa Gaze.

Tom napadu su prethodila dva vazdušna udara, kada su pogodjena dva vozila u gradu Gazi i ubijeno šest pripadnika organizacije, uključujući Madjeda Harazina, glavnog komandira i konstruktora raketa kojima se gotovo svakodnevno gadja jug Izraela.

Nakon ubistva komandira izbila je pucnjava širom grada, a njegova smrt je objavljena preko mikrofona u džamijama. Pogibija Harazina označena je kao ozbiljan udarac. Izraelska armija ga optužuje da je predvodio raketne i minobacačke napade na jug Izraela. Vozilo u kome se nalazio u trenutku udara bilo je puno eksploziva.

Palestinski ekstremisti ispalili su pet raketa tipa "kasam" u pustinju Negev i dve mine na granični prelaz izmedju pojasa Gaze i Izraela, ali u tim napadima nije bilo ranjenih, niti štete. U raketiranju palestinskih esktremista za sedam godina je ubijeno 12 Izraelaca.

Iako rakete nisu velikog dometa i ne izazivaju puno žrtava i štete, šire paniku medju izraelskim stanovništvom. Odgovornost za najveći broj napada preuzima Islamski džihad, koji je povezan s Iranom. Vodje organizacije su zapretile da će se osvetiti za najnovije izraelske udare.

U poruci poslatoj novinarima i-mejlom Islamski džihad je najavio da će se osvetiti za gubitke samoubilačkim bombaškim napadima unutar Izraela.

"Ubistvo glavnog komandira će široko otvoriti vrata talasu mučeničkih operacija", najavljeno je u saopštenju vojnog krila organizacije Brigada Al Kuds.

U utorak ujutro je saopšteno da je ubijen i jedan komandir na severu Zapadne obale. Ubili su ga prerušeni izraelski vojnici u selu Kabatije, gde je nadjeno vozilo izrešetano mecima.

Napadi Izraelske armije usledili su nakon što je izraelski ministar odbrane Ehud Barak posetio pogranični grad Sderot, koji je česta meta palestinskih ekstremista. Barak je najvio da će rešenje za raketiranje biti nadjeno i dodao da će za sada izraelska armija nastaviti sa vazdušnim i kopnenim operacijama.

XS
SM
MD
LG