Linkovi

Konstruktori počeli da proizvode procesore sa višestrukim jezgrima


Prema takozvanom Murovom zakonu, broj tranzistora u kompjuterskim procesorima udvostručava se približno svake dve godine. Od 1965, kada je jedan od osnivača kompanije Intel, Gordon Mur, izneo to predviđanje, pa sve do danas, broj tranzistora je zaista rastao eksponencijalno, a zajedno sa njim i svi ostali direktno povezani parametri - kapacitet memorije, brzina obrade podataka, pa čak i kvalitet video igica.

Isto tako rasli su i problemi, kao što su potrošnja struje i zagrevanje procesora. Pre oko dve godine, Intelovi čipovi počeli su toliko da se greju da su počeli da se tope. Taj problem naveo je konstruktore da počnu da proizvode procesore sa višestrukim jezgrima, takozvane ”multikor“ čipove, koji se danas ugrađuju u gotovo sve lične računare. Umesto da sve matematičke operacije radi jedan čip posao su počela da dele dva uparena čipa, odajući pritom manje toplote.

Metod se pokazao tako efikasnim da se sada razmišlja o čipovima sa osam pa i deset uparenih procesora. Tu se sada javio nov problem za pisce kompjuterskih programa, jer instrukcije moraju da se dele na pojedinačne pakete, koje obrađuju pojedinačni procesori u čipu. Mnogi programi ne mogu jednostavno da se podele na takve pakete. Pisci softvera hvataju se za glavu a jedan od najvećih proizvođača, američka korporacija Majkrosoft, uposlila je čitavu četu softverskih inženjera da nađu najefikasnije rešenje.

XS
SM
MD
LG