Linkovi

Predsednički pretendenti Hilari Klinton i Džon MekKejn dobijaju podršku


Američki predsednički pretendenti Hilari Klinton i Džon Mekejn nastoje da iskoriste podršku važnih institucija i ličnosti dok do prvog glasanja, u Ajovi 3. januara, ostaje nešto više od dve nedelje.

Dnevnik DeMoin Redžister podržao je Hilari Klinton, opisavši je kao najbolje pripremljenu medju demokratskim kandidatima da se suoči sa izazovima koji stoj pred nacijom. Hilari Klinton o tome kaže:

«Izneto je gledište da nam je sada u Americi potrebno provereno vodjstvo kakvo ja – putem pozitivnih promena, pružam već 35 godina.»

Hilari Klinton je u Ajovi suočena sa tesnom trkom sa dvojicom najsnažnijih protivkandidata: senatorom Barakom Obamom iz Ilinoja i bivšim senatorom iz Severne Karoline Džonom Edvardsom. Ajova otvara sezonu primarnih izbora u Americi stranačkim skupovima 3. januara. Hilari Klinton i članovi njene kampanje i dalje dovode u pitanje da li Obama ima dovoljno iskustva da bude predsednik. Obama iznosi argument da on donosi promene i da je sada meta napada Hilari Klinton zbog toga što birači odgovaraju na njegovu poruku.

«Kad sam uživao 20 posto manju podršku svi su mislili da sam fantastičan. Stoga su se očigledno, stvari promenile.»

Obama je dobio podršku dnevnika Boston Gloub, koji ima veliki tiraž u susednoj državi Nju Hempšir gde se takodje održavaju rani primarni izbori. U trci za nominaciju Republikanske stranke, senator Dzon Mekejn iz Arizone se nada da će mu pomoći podrška dva velika dnevna lista i jednog istaknutog bivšeg demokrate. I Demoin Redžister i Boston Gloub su podržali Mekejna medju republikanskim pretendentima. Mekejn je takodje dobio podršku dugodišnjeg prijatelja i kolege, senatora Džozefa Libermana iz Konetikata. Liberman je 2000. godine bio potpredsednički kandidat Demokratske stranke, ali je prošle godine, ponovo izabran na senatorski položaj kao nezavisni kandidat. Mekejn je izjavio da bi ove podrške mogle da osnaže njegovu kampanju i pomognu da se prevazidju problemi sa osobljem i prikupljanjem novca koje je imao ranije tokom godine.

«Birači kažu: razmisliću još jednom o Mekejnu i videti zašto o njemu govore to što govore. Mislim da mi to pruža još jednu priliku.»

Stručnjaci, medjutim, smatraju da je politička podrška od sumnjive vrednosti u eri modernih izbornih kampanja. Leri Sabato je na čelu Centra za političke studije na Univerzitetu Države Virdžinije.

«Podrška Libermana se smatra plusom za Mekejna, ali je teško videti kako bi se to pretvorilo u brojne glasove na republikanskim primarnim izborima i stranačkim skupovima.»

Mekejn i drugi republikanski pretendenti pokušavaju da osujete napredovanje popularnosti bivšeg guvernera iz Arkanzasa Majka Hakabija. Hakabi je bio relativno nepoznat kandidat ranije ove godine, ali je sada izbio na vrh najnovijih anketa u Ajovi, ispred bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Djulijanija i bivšeg senatora iz Tenesija Freda Tompsona. Hilari Klinton i Rudi Djulijani su tokom najvećeg dela godine bili favoriti za nominaciju svoje stranke. Medjutim, kako se glasanje približava, neizvesnost u obe stranke izgleda da raste.

XS
SM
MD
LG