Linkovi

Evropljani nisu svi jednako ubedjeni da im je zajednički krov doneo više


Evropljani nisu svi jednako ubedjeni da im je zajednički krov doneo više - poslednje ispitivanje javnog mnjenja ukazuje- Britanci, Latvijci i Austrijaci su najveći evro-skeptici, dok su najveći zagovornici zajedničkog života stanovnici Beneluksa- Holandije, Belgije i Luksemburga.

Najveći brigu, ipak , Evropljani, bez obzira gde živeli i kojem kulturnom prostoru Evrope pripadali, imaju kada je u pitanju hleb nasušni - više od četvrtine upitanih, a više od 30 hiljada ljudi je odgovaralo širom dvadesedsedmorice, plaši se nezaposlenosti, zatim inflacija a treće mesto na rang listi evropskih strahova pripada zajedno, kriminalu, zdravstvaenoj zaštiti, imigraciji i terorizmu. Sve su to razmišljana sa kakvima žitelji EU ulaze u novu, 2008. godinu, ne preterano sigurno da naredna godina neće doneti više briga i neprilika.

Natrag Evropi- Irci, Poljaci i Litvanci su , medju Evropljanima, najviše uvereni da im članstvo u Uniji donosi koristi. Kada je reč o kandidatskim zemljama, najviše su prema članstvu raspoloženi Makedonci, sa visokih 76 prtocenata, Hrvati , sa skoromnih 36 procenata, kažu, bez preteranog oduševljenja, da bi članstvo bilo dobro, a tek je nešto viši postotak kod Turaka- ni polovina od upitanih nije uverena da je za zemlju najbolje rešenje članstvo u EU.

Evropljani sami , posebno oni što u Briselu vode evropsku politiku, ovo i slična ispitivanja javnog mnjenja shvataju ozbiljno- pokazatelj je to raspoloženja i promišljanja stanovnika Unije, ali i štivo nad kakvim se moraju zamisliti oni što pred sobom imaju evropske planove za budućnost.

XS
SM
MD
LG