Linkovi

Zapadni saveznici u Savetu bezbednosti i Rusija podeljeni u vezi sa statusom Kosova


Savet bezbednosti UN danas je razmotrao izveštaj posredničke trojke Kontakt grupe o četvoromesečnim pregovorima Beograda i Prištine koji su okončani bez sporazuma. Svoje argumente u sedištu Svetske organizacije na Ist Riveru još jednom su ponovili premijer Srbije Vojislav Koštunica i premijer Kosova Fatmir Sejdiju, koji je govorio u svoje ime i na sopstveni zahtev.

Zapadni saveznici i Rusija podeljeni su u vezi sa narednom fazom kosovskog statusnog procesa, što je jasno nakon sednice SB-a koja je održana iza zatvorenih vrata, novinarima prenio predsedavajući, italijanski šef diplomatije Masimo D’Alema.

“SB nije doneo nikakve specifične zaključke. Stabilnost i mir, zaštita ljudskih i prava manjina uz ekonomski razvoj treba da budu u fokusu našeg delovanja u budućnosti i o tome su i dve zainteresovane strane saglasne. SB je pozvao dve strane da se uzdrže nasilja, očuvaju mir i ne preduzimaju akcije koje bi ugrozile stabilnost u regionu”, kazao je D’Alema ističući da je pozdravljen i aktivan pristup Evropske unije celom procesu.

Suština današnje debate svodi se na nameru zapadnih saveznika da prihvate volju većina na Kosovu i nadziranu nezavisnost, čiji bi direktan supervizor bila misija EU.

U zajednickom saopštenju Sjedinjenih Država i evropskih članica SB, naglašeno je da je pregovarački proces isrpljen i da dve strane neće moći da se dogovore o statusu, te da je vreme da se proces pokrene napred, shodno smernicama iz plana Martija Ahtisarija, koji Zapad tretira kao najbolju moguću osnovu.

Danasnja diskusija je pokazala još jednom da SB nije u stanju da se dogovori o tome kako napred. Mi zbog toga žalimo, ali smo sporemni da preuzmemo odgovornost. Sa EU i NATO ćemo pažljivo i koordinirano raditi na rešenju statusa koji po našem jedinstvenom mišljenju predstavlja jedinstven slučaj, rekao je ambasador Verbeke.

Američki ambasador Zalmaj Halizdad je pred novinarima rekao da je danas uputio poslednji apel ruskom kolegi Vitaliju Čurkinu da Rusija još jednom razmotri mogućnost da podrži Ahtisarijev plan i da se pitanje Kosova reši u SB-u, ističući da – ukoliko to ne bude slučaj – rezolucija 1244 ostavlja mogućnost da se počne sa implementacijom Ahtisarijevog plana.

Na pitanje da li bi se time kršile norme medjunarodnog prava, kako to tvrdi službeni Beograd, Halilzad je rekao da je to tumačenje pogresno...

Na drugoj strani – Srbija i Rusija smatraju da pregovarački proces nije iscrpljen.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin kaže da je današnja sednica pokazala liniju podele na “optimiste i pesimiste” u procesu traženja Kompromisnog resenja i da Rusija i Srbija nisu izolovane u inicijativi da se pregovori nastave.

“Videćemo u kom će se pravcu proces kretati. Mi svakako ne mislimo da je ovo poslednji put da Savet bezbednosti razmatra ovo pitanje”, kazao je Vitalij Čurkin.

On se, baš kao i premijer Srbije Vojislav Koštunica usprotivio jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova ističući da bi ono značilo kršenje rezolucije 1244 i da bi kao nelegalno, u kontekstu medjunarodniog prava, bilo odbačeno.

Koštunica se istovremeno usprotivio slanju misije EU rekavši da se o karakteru te misije može govoriti tek u slučaju da je SB odobri u sklopu celovitog sporazumnog rešenja do koga bi dve strane trebalo da dodju pregovorima.

Rekao sam da nema raazlike da li je nešto uradnje jednostrano ili u koordinaciji sa nekoliko zemalja, ukoliko je to nelegalno. Nema razlike izmedju koordiniranog i jednostranog proglašenja nezavisnosti. Srbija će to jednostavno proglasiti ništavnim i u skladu sa Poveljom UN nastaviti da tretira Kosovo kao deo svoje teritorije. To ćemo uraditi, a sve ostale akcije zavisiće od situacije”, kazao je Koštunica.

Dodao je i da Srbija Kosovo neće braniti oružjem, već snagom medjunarodnog prava koje je njen najjači adut, najavljujući da bi eventualno jednostrano proglašnje kosovske nezavisnosti moglo da ima epilog i pred medjunarodnim pravosudjem.

Za očekivati je da će kosovski proces biti predmet diskusije različitih globalnih foruma, ali je takodje lako pretpostaviti reakciju kosovskih Albanaca kojima odgovara nadzirana nezavisnost koju podržava zapad. Ohrabren diskusijom u kojoj je i sam učestvovao, kosovski predsednik Fatmir Sejdiju je odgovarajući na novinarska pitanja rekao sledeće.

Današnju sednicu vidimo kao zaključak važnog ciklusa kroz koji smo prošli i koji je već iza nas. Spremni smo da, u koordinaciji za našim prijateljima, preduzmemo buduće korake ka proglašenju nezavisnosti koja nije uperena protiv bilo ikoga. Nezavisnost Kosova neće štetiti nikome”, smatra Sejdiju.

Sednici Saveta bezbednosti UN prisustvovao je i generalni sekretar Svetske organizacije, Ban ki Mun.

XS
SM
MD
LG