Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na zatvorenoj sednici o Kosovu


U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas posle podne po srednjeevropskom vremenu biće održana zatvorena sednica posvećena Kosovu na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Na sednici Saveta bezbednosti, kako je najavio premijer Vojislav Koštunica, Srbija će pokušati da - uz podršku Rusije - zatraži da se pregovori o statusu Kosova nastave. Za takvu inicijativu Beograd, po rečima ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića - mogao bi da dobije podršku Kine, Indonezije i Južnoafričke Republike, sa čijim je predstavnicima u UN srpska delegacija diskutovala dan uoci sednice.

Na drugoj strani, Sjedninjene Drzzave, kako je premijeru Koštunici sinoć saopstio ambasador Zalmaj Halilzad veruju da je pregovaracki proces iscrpljen.

“Ambasador Kalilzad je rekao da pregovarački proces iscrpeo svoje mogućnosti i da sad treba tražiti rešenje u okviru takozvane realnosti. Po njegovom čitanju realnost je da Albanci neće da žive pod upravom Srbije i da to treba respektovati”.

Ministar Samardžić i premijer Koštunica sličnu su poruku o ispljenosti pregovaračkog procesa čuli i od italijanskog ministra inostranih poslova Masima D’Aleme koji će predsedavati na danasnjoj sednici Saveta bezbednosti.

“Ono što je bilo još direktnije od strane italijanskog ministra spoljnih poslova jeste da on očekuje da će Albanci proglasiti nezavisnost Kosova i Metohije i da je to takođe realnost sa kojom treba računati. Naš je odgovor bio jasan da je reč o odgovornosti onih koji to budu uradili, odgovornost onih koji budu jednostrano kršili međunarodno pravo i da će se prema tome i Srbije postaviti konkretno prema svakoj zemlji, pre svega braneći svoje državne interese a posebno braneći međunarodno pravo. Mi smo takođe gosp. D’Alemi rekli da ukoliko dođe do takvih jednostranih akata da će se stvoriti jedna situacija potpunog institucionalnog i uopšte životnog paralelizma na Kosovu i Metohiji koji će trajati jedno vreme i opet će taj problem morati da se rešava kompromisno tj pregovorima o statusu. Naš je predlog da do statusa dođemo sada pregovorima. Zašto bi smo čekali tri ili četiri godine napetih odnosa između srpske i albanske zajednice na Kosovu i Metohiji, međusobnog nepriznavanja i drugih regionalnih posledica, a umesto toga ne učinili ono što danas možemo da učinimo a to je da nastavimo pregovore.”

Državna delegacija Srbije je juče u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima članica Saveta bezbednosti pokušala da pridobije prodršku za nastavak pregovora o statusu. Istovremeno su kampanju lobiranja na Ist Riveru vodili čelnici kosovskih Albanaca.

Diplomatski izvori na Ist Riveru procenjuju medjutim da danasnja sednica neće dati konkretan zakljucak u vidu predsednickog saopstenja ili staviti tačku na kosovski proces, ali će – vrlo moguće, naznačiti pravac u kome će se naredna faza definisanja statusa nastaviti.

XS
SM
MD
LG