Linkovi

Rupert Mardok i formalno preuzima Vol Strit Džornal


Deoničari firme «Dau Džons and kompani» su odobrili otkup kompanijine novinske imperije po ceni od pet milijardi i šeststo miliona dolara. Zahvaljujući tom sporazumu, sporni medijski mogul Rupert Mardok stiče kontrolu nad jednim od najuticajnijih poslovnih listova na svetu, «Vol strit džornalom».

Finansijski posmatrači kažu da je glasanje deoničara pre nekoliko dana bilo samo formalnost, s obzirom da je ponuda bila prevelika da bi mogla da se odbaci. Analitičari kažu da je Mardok platio najmanje 65 odsto više od stvarne vrednosti deonica. Među njima je i Tjuna Amobi, viši analitičar u firmi «Standard end pur».

«Mislim da je to jasno kad pogledate premiju koju je ponudila Novinska korporacija – 67 odsto. Mislim da to govori i o onome što bih mogao da nazovem veoma izdašnom procenom Dau Džonsa u ovom trenutku, kada su prihodi novina pod znakom pitanja i kada svi izdavači prijavljuju smanjenje prihoda», kaže Amobi.

Sporazumom se završava stoleće kontrole porodice Benkroft nad kompanijom «Dau Džons» i njenom finansijskom novinskom imperijom. Ona je i najava nove ere medijskog mogula Raperta Mardoka. On sada preuzima kontrolu nad «Vol strit džornalom», koga mnogi smatraju zlatnim standardom finansijskog novinskog izveštavanja. Mardok je nedavno – kako podseća Tjuna Amobi – uveravao deoničare da će finansijski list zadržati svoju uređivačku nezavisnost.

«Rupert je uradio neke stvari da bi na neki način ublažio tu bojazan, ali se to neće zasigurno znati sve dok Njuz korporejšn stvarno ne stekne kontrolu», kaže on.

Milijarder rođen u Australiji već poseduje prilično medijsko imanje, koje obuhvata više od stotinu listova, Informativni program televizije «Foks» i kompaniju «20th Century Fox».

Mardok je već izjavio da planira da ukine pretplatu na internet izdanje «Vol strit džornala» - da bi primamio 20 miliona novih čitalaca i povećao prihod od oglašavanja.

XS
SM
MD
LG