Linkovi

Američki predsednik nema primedbe na isporuku ruskog nuklearnog goriva Iranu


Predsednik Buš je rekao da, pošto je Iran primio prvu isporuku nuklearnog goriva od Rusije za elektranu u Bušeru, Teheran više nema potrebu da obogaćuje uranijum.

Predsednik Buš je rekao da nema primedbe na isporuku nuklearnog goriva iz Rusije pošto je to deo nastojanja da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma - proces koji bi tokom vremena mogao da obezbedi Teheranu materijal i znanje za proizvodnju nuklearne bombe.

“Ako su Rusi spremni da to učine, što ja podržavam, onda Iranci ne moraju da nauče kako da obogaćuju uranijum. Ako Iranci prihvate taj uranijum za nuklearne elektrane, onda nema potrebe da nauče kako da obogaćuju uranijum.”

Rusko ministarstvo inostranih poslova takodje ja apelovao na Iran da obustavi proces obogaćivanja uranijuma. U pisanom saopštenju, ministarstvo je navelo da veruje da su stvoreni novi uslovi, kojima be se omogućilo Teheranu da ispuni zapadne zahteve i obustavi program obogaćivanja uranijuma. Iran već dugo tvrdi da ima pravo na taj proces pošto se uranijum koristi u mirnodopske svrhe.

Medjutim, vodeći iranski funkcioneri kažu da nisu spremni da prekinu taj proces, čak i ako Rusija isporuči gorivo. Predsednik Buš je rekao da takav da stav iranke vlade nanosi štetu iranskom narodu.

”Oni se sada kreću putem izolacije i ekonomskih sankcija. Mi smo usvojili dve rezolucije u Ujedinjenim nacijama a državni sekretar Kondoliza Rajs radi na trećoj.“

Medjutim, nastojanja na zavodjenju dodatnih sankcija UN pretrpela su neuspeh u svetlu nedavno objavljenog izveštaja američkih obaveštajnih službi o iranskoj nuklearnoj sposobnosti i namerama. U tom izveštaju se navodi da je Iran obustavio rad na programu nuklernog oružja 2003. godine i da ga do polovine ove godine nije nastavio. Medjutim, predsednik Buš je rekao da procena obaveštajnih agencija dokazuje da se iranskim vlastima ne može verovati.

On je naveo da to pokazuje da Teheran i dalje predstavlja pretnju pošto je imao tajni program za proizvodnju nuklearnog oruzja, koji može da reaktivira svakog momenta. Predsednik je to rekao u izlaganju pred članovima više lokalnih organizacija u Frederiksburgu, u Virdžiniji koje je uglavnom bilo posvećeno ekonomskim pitanjima.

XS
SM
MD
LG