Linkovi

Koštunica nudi nastavak pregovora i odbacuje nezavisnost Kosova


Pre odlaska u Njujork premijer Vojislav Koštunica izjavio je da će Savetu bezbednosti UN ponuditi nastavak pregovora o Kosovu i istaći da je Srbija već unapred odbacila i poništila svaki jednostrani akt o nezavisnosti pokrajine.

Možemo da pregovaramo i spremni smo za kompromis, ali Srbija mora biti i ostati cela, istakao je Koštunica u saopštenju za javnost i dodao da vlast u Beogradu nema drugog izbora nego da bude protiv politike pretnji i da nikada ne odstupi od očuvanje celovite Srbije.

I pored ovih stavova zvaničnika vlasti, član Spoljnopolitičkog saveta Dušan Lazić kaže da inicijativa koju premijer Koštunica nosi u Savet bezbednosti za nastavak pregovora o Kosovu nema velikih izgleda.

Na osnovu svih do sada iznetih stavova zemalja članica Saveta bezbednosti može se zaključiti da je većina njih protiv nastavka razgovora Beograda i Prištine, kaže Lazić i ocenjuje da će se o tom predlogu Beograda voditi diskusija, ali da će dalji razvoj događaja ići nekim drugim tokom u kome će se pregovori nastaviti ali između Rusije, SAD i EU.

Visoki funkcioner stranke vladajuće koalicije G17 Plus Suzana Grubješić kao očekivanu reakciju na nezavisnost južne pokrajine vidi izlazak na ulice takozvanih patriota sa parolom „ne damo Kosovo“.

Nikome nije drago što će se Kosovo proglasiti nezavisnim i što će vodeće zemlje Evropske unije i SAD prihvatiti tu nezavisnost, ali to je realnost, kaže Suzana Grubješić i napominje da Srbija u toj realnosti mora da izvuče maksimum za sebe i vodi računa o interesima svojih građana.

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Lenart Kocalainen izjavio je da ta međunarodna humanitarna organizacija ima plan za slučaj da dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova kako bi odgovorila na potrebe ljudi kojima bude potrebna pomoć.

XS
SM
MD
LG