Linkovi

Sa nominacijama za «Zlatni globus» “Atonement” ozbiljan konkurent za Oskara


Sezona adaptacije književnih dela u bioskopska ostvarenja nastavlja se filmskom verzijom očaravajuće romanse iz doba Drugog svetskog rata, britanskog autora Iana Mekjuana. Sa sedam nominacija za «Zlatni globus», uz brojna druga priznanja kritičara, «Atonemet» trebalo bi da bude ozbiljan konkurent za Oskara.

Najvrelijeg dana 1935, 13. godišnja Brioni kroz prozor svoje sobe ugleda par pored fontane: njena starija sestra Sesilija razgovara sa Robijem, lepuškastim sinom kućepazitelja njihovog ogromnog imanja. Brioni ne može da čuje šta njih dvoje pričaju, ali je potpuno paralisana. Onda se scena ponavlja, ali ovog puta iz perspektive para kraj fontane, koji se prepire oko antičke vaze.

Brioni želi da bude spisateljica i ima bujnu maštu, ali zbog svoje mladosti i naivnosti ne može da razume osećanja između Sesilije i Robija, pa čak ni kada prisluškuje ono što govore tokom strasnog zagrljaja.

U očima 13-godišnje devojčice, Robi napastvuje Sesiliju, i kako se priča razvija, nesporazum dovodi do optužbe:

U tom trenutku, tri života se menjaju zauvek; ali sve se dešava u predvečerje Drugog svetskog rata i dok Brioni shvati šta je učinila, moglo bi da bude prekasno:

“Ovo je vrlo emotivan film, sa mnogo suza … a biće ih i u publici. Međutim, mislim da takođe angažuje i intelekt.”

Škotlanđanin Džejms Mekavoj tumači ulogu Robija:

“On zauzima čudno mesto u društvu – ono koje prestravljuje ljude oko njega. On je čovek iz radničke klase, koji živi iznad svojih mogućnosti, ima ambiciju da postane lekar i verovatno će je i ostvariti, a to je ono što plaši kako one u njegovoj klasi, tako i one iznad njega. Istovremeno, to je početak raspada građanske strukture u Britaniji, kao i početak emancipacije žena, ali ne baš. Desetak godina pre toga.”

Film je neverovatno tragičan, ja sam ridala i ridala iz više razloga. U ulozi Sesilije pojavljuje se Kira Najtli, koja naglašava da tragedija prati i nlađu sestru lika koji igra u filmu, devojčicu Brioni.

“Greške koje pravi su vrlo razumljive, toliko su ljudske. Zaštio bi dete koje primeti seksualnu tenziju između dve odrasle osobe to trebalo da shavti? Ona pokušava da to protumači na najbolji mogući način i misli da govori istinu. Potom, kao i svi mi, kada shvati da je pogrešila želi to da ispravi. Mislim da je potrebno da budete vrlo jaka osoba za tako nešto. Stoga verujem da vas i knjiga i film teraju da se suočite sa raznim pitanjima o sebi i o tome kako se ponašate.”

Ulogu Brioni tumače tri glumice. Tinejdžerka iz Irske Sirša Rounan glumi 13-godišnju Brioni, Romola Garaj je igra sa 18, a na kraju tu ulogu sa 70 godina preuzima Vanesa Redgrejv:

“Osećala sam vrlo veliko i blisko srodstvo sa romanom jer pokriva život mojih roditelja kada su bili mladi … u smislu istorije. Pokriva rat, koji sam iskusila … svi muškraci u mojoj pordici bili su na ratištu, čitala sam njighova pisma, tako da mi je taj osećaj o tom vremenu u krvi. Poznato mi je kao da se radi o mom životu, ali naravno nije u pitanju moj život, već život potpuno drugačijih ljudi.”

Reditelj Džo Rajt, čiji prvi film je pre dve godine bila adaptacija romana «Gordost i predrasuda» Džejn Ostin, kaže da mu je i ovog puta cilj bio da bude veran duhu originala.

“Izazov za mene je u stvari bilo da pokušam da pronađem način da spektakularnu knjigu Iana Mekjuana prebacim u bioskopsku formu. Bilo je uzbudljivo.”

Scenario za "Atonement" adaptirao je Kristofer Hempton, a deo glumačke postave čine i Brenda Bletin i Benedikt Kamberbeč. Muziku je komponovao Italijan Dario Marijaneli.

XS
SM
MD
LG