Linkovi

Japanski naučnici dali identičan test memorije šimpanzama i ljudima


Kako bi odredili ko je na višem stepenu evolucije, japanski naučnici su dali identičan test memorije šimpanzama i ljudima. Ako mislite da znate ko je zauzeo bolje mesto, verovatno grešite, ali to je razumljivo s obzirom da ste samo ljudsko biće.

Naučnici su postavili petogodišnju šimpanzu ispred monitora na kome su razbacani brojevi od 1 do 9, a onda su čekali da vide da li će majmun uspeti da priisne brojeve po redosledu od najmanjeg do najvećeg. Pošto je bez problema rešila zadatak, šimpanza je za nagradu dobila kikiriki.

Naučnici su onda pred nju postavili komplikovaniji test, odnosno kada se pritisne prvi broj ostali nestanu sa ekrana, a ispitanik posle samo delića sekunde mora da pogodi gde su se nalazili brojevi; i to po redu. A ako im damo samo nekoliko brojeva, nepotpuni niz, da li će moći da pogode gde su se nalazili brojevi po istom redosledu od najmanjeg do najvećeg?

Naučnici su nazvali kratkotrajnu memoriju petogodišnjih šimpanzi, izvanrednom. A šta je sa ljudima? Da li je naša kratkotrajna memorija briljantna kao i kod šimpanzi? Neki studenti su radili identičan test ali su rezultati bili malo drugačiji. Prošla je prvi nivo, ali onda…

«Ova šimpanza je pokazala ubedljivo bolje rezultate na testu nego bilo koji čovek,» kaže Lonsdorf.

Ova studija dovodi u pitanje duboko ustaljeno verovanje da je ljudska rasa superiornija u odnosu na šimpanze u svim kognitivnim funkcijama jer, kako navode naučnici, to možda i nije slučaj kada je reč o kratkotrajnoj memoriji.

Ljudi su u prošlosti već bili stavljeni na ispit pred majmune. Ovo je gorila Koko koja ume da se sporazumeva koristeći jezik gluvonemih. Majmun Kanzi razume engleski. A istraživanjem na Univerzitetu Džordžija Tek otkriveno je da majmuni imaju i moć volje, te da mogu da se uzdrže od slatkiša duže nego većina dece. Ali otkriće da šimpanze sa lakoćom pamte brojeve koje vide na samo delić sekunde je ipak najimpresivnije.

XS
SM
MD
LG