Linkovi

Zabrinutost oko bezbednosti igračaka koje su uvezene iz Kine i dalje velika


Uprkos odlukama nekih kompanija da povuku svoje igračke sa polica i novih propisa, Amerikanci su u jeku prazničnih kupovina upozoreni da preuzmu stvari u svoje ruke. Kupovina bezbednih igračaka je postala priličan izazov za neke roditelje koji kažu da su zbunjeni i da trenutno ne kupuju nikakve igračke.

Iako su milioni igračaka koje sadrže olovo ili mal magnete koje deca lako mogu da progutaju, povučeni iz prodaje, još uvek je nejasno koje su igračke potpuno bezbedne, jer kako kažu kupci, jednim pogledom se ne može proceniti da li igračka sadrži toksične hemikalije ili ne.

Kina, koja kao najveći izvoznik igračaka na svetu snabdeva 80 odsto svetskog tržišta, kaže da je preuzela mere bezbednosti kako bi izvozni proizvodi dostigli međunarodni standard. Zvaničnici Evropske Unije prete da će zabraniti prodaju nekih kineskih proizvoda, ali navode i da su zadovoljni progresom u toj zemlji. Zaštitnici prava potrošača, sa druge strane, upozoravaju da su opasni proizvodi i dalje na tržištu.

«Mnoštvo tih proizvoda još uvek cirkuliše internetom. Zbog toga smo u pismu Ebay-u zahtevali od njih da podrobnije informišu roditelje o potencijalno opasnim proizvodima koji su još uvek na internetu,» objašnjava senator Florez.

Grad Los Anđeles je ove nedelje tužio 20 proizvođača i prodavaca igračaka jer su, prema rečima advokata Rokija Delgadilja, svesno prodavali igračke koje su u sebi imale nedozvoljene količine olova.

«Očekujemo sudski nalog koji će garantovati da kompanije prate protokol kojim će se izbeći prodaja igračaka sa olovom,» kaže Delgadiljo.

Komisija za bezbednost proizvoda navodi da su proizvođači igračaka preduzeli značajne korake ka sprečavanju prodaje sumnjivih proizvoda, ali ipak poziva kupce da budu aktivniji tako što će se na vebsajtovima agencija za zaštitu kupaca prijaviti za besplatna obaveštenja u vezi sa upozorenjima o raznim artiklima.

XS
SM
MD
LG