Linkovi

Turski ratni avioni bombardovali uporišta Kurdistanske radničke partije na severu Iraka


Turski avioni preduzeli su vazdušne napade na položaje kurdskih pobunjenika na severu Iraka. Sudeći prema izveštajima iračkih vlasti, jedan civil je poginuo, a nekoliko je ranjeno. Turska optužuje pobunjenike da koriste Irak kao bazu za napade na njenu teritoriju.

Prema navodima turske vojske, njene vazduhoplovne snage su preduzele sveobuhvatne vazdušne napade na uporišta urdske radničke partije, PKK, na severu Iraka. Veruje se da su pogodjena neka od zabačenih sela. Zamenik turskog premijera Džemil Čiček izjavio je da su napadi usmereni na PKK. Ankara optužuje PKK da koristi severni Irak kao bazu za napade na Tursku. Govoreći na skupu svojih pristalica, turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su vazdušni napadi posledica energičnog vladinog stava prema pobunjenicima.

Erdogan je naglasio da će borba za jedinstveni mir i spasenje njegove zemlje biti nastavljena sa punom odlučnošću izvan i unutar zemlje. Napadi u kojima, prema izveštajima turskih medija, učestvuje veliki broj aviona, počeli su jutros i prati ih paljba iz teške artiljerije. Nakon napada PKK početkom ove godine, u kojima je bilo turskih žrtava, Turska je rasporedila 100 hiljada vojnika duž granice sa Irakom. Turski parlament je takodje dozvolio prekogranične operacije. Kurdski separatisti se bore za veću autonomiju već 20 godina u sukobu u kojem je poginulo više od 30 hiljada ljudi. Turska je upozorila da se može očekivati još napada na PKK. Penzionisani general Haldun Solmažturk, koji se borio protiv PKK osam godina, kaže da su ovakvi napadi deo psihološkog rata protiv pobunjenika.

«Operacijama niskog nivoa, usmerenim pre svega na elemente PKK, zasnovanim na obaveštajnim podacima za koje sada znamo da nam dostavljaju Amerikanci, može se postići psihološki efekat koji bi bio poruka PKK, da sever Iraka nije bezbedno utočište i da u svakom trenutku može da bude meta Turske države».

Prema ocenama posmatrača, najnoviji vazdušni napadi su deo taktike šargarepe i štapa prema PKK. Premijer Erdogan proteklih dana saopštio da razmatra promene zakona kako bi olakšao mogućnost predaje i amnestiranja većeg broja pobunjenika. Turska vojska je proteklih nedelja bacala letke u oblastima u kojima se veruje da dejstvuje PKK, u kojima se pobunjenici pozivaju na predaju. Očekuje se da se ova strategija nastavi novim napadima u Iraku i povećanjem pritiska na pobunjenike.

XS
SM
MD
LG