Linkovi

Balujevski oštro kritikovao plan SAD za postavljanje protivraketnog štita


Načelnik ruskog Generalštaba je oštro kritikovao plan Sjedinjenih Država za postavljanje protivraketnog štita u Evropi i optužio Zapad da sistem kontrole naoružanja koristi kao političko sredstvo. General Jurij Balujevski je upozorio da bi Rusija mogla da lansira svoju balističku raketu kao odgovor na lansiranje američke presretačke rakete u Evropi.

Na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televizija, načelnik ruskog Generalštaba, general Jurij Balujevski je optužio Zapad da namerno pretvaa sporazum o kontroli oružja u Evropi u svoj instrument da bi stekla – kako je rekao – «političke poene» protiv Rusije. General je upozorio da bi Rusija, u slučaju da Sjedinjene Države lansiraju svoje presretačke rakete, mogla da uzvrati.

Balujevski je rekao da bi lansiranje protivraketnog oruđa moglo da se protumači kao lansiranje interkontinentalne balističke rakete, sa svim odgovarajućim posledicama, dodavši da se ruska odbrana kontroliše automatski. Sjedinjene Države objašnjavaju da je raketni štit u Evropi koji predlažu, namenjen odbrani zemalja NATO-a, ali i Rusije, od mogućih raketnih napada Irana. Ali Balujevski kaže da su ponude Sjedinjenih Država Rusiji tokom pregovora o raketnoj odbrani bile «neprihvatljive» i da planovi Sjedinjenih Država ne bi mogli da se protumače drugačije nego da su protiv Rusije.

Načelnik Generalštaba je takođe optužio NATO da povećava svoju vojnu moć i kritikovao širenje Alijanse duž ruske granice. Ipak, general je rekao da Moskva ne planira gomilanje svojih trupa, uprkos tome što bi to mogla slobodno da uradi posle suspendovanja Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi. Rusija je 12. decembra suspendovala taj sporazum koji je bio ključni dogovor iz vremena Hladnog rata kojim se ograničava stacioniranje trupa i teškog naoružanja na prostoru od Atlantika do Urala. Moskva je objasnila da se povlači iz tog sporazuma zbog toga što 26 članica NATO-a nisu ratifikovale revidiranu verziju sporazuma iz 1999. NATO i Varšavski pakt, istočno i centralnoevropska vojna alijansa koju je predvodio Sovjetski Savez, 1990. su potpisali sporazum kojim se ograničava razmeštanje konvencionalnog oružja.

Dokument je obnovljen 1999, posle raspada Sovjetskog Saveza. Rusija ga je ratifikovala 2004, ali članice NATO-a su saopštile da će ga ratifikovati jedino ako Rusija ispuni svoju obavezu i povuče trupe iz bivših sovjetskih republika Gruzije i Moldavije. U međuvremenu, prošlog petka, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je izrazio podršku Moskvi tokom dvodnevnih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku. Ruski predsednik je prethodno rekao da bi Rusija mogla da uzvrati na planove Sjedinjenih Država da razmeste raketni štit u Poljskoj i Češkoj tako što će da razmesti svoje rakete u Belorusiji, koja je između Rusije i Poljske.

XS
SM
MD
LG