Linkovi

Koštunica sutra putuje na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica sutra putuje u Njujork gde će u sredu, 19. decembra učestvovati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj budućem statusu Kosova. Koštunica će u utorak, 18. decembra razgovarati sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti i ponovo zatražiti podršku za nastavak pregovora o statusu Pokrajine kako bi se pronašlo kompromisno rešenj za status Kosova, saglasno Povelji UN, i time izbegla jednostrana nezavisnost koja bi dovela do ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvatiti inicijativu Srbije da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije Beograda i Prištine. I šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenjuje da bi dijalog trebalo nastaviti stvaranjem klime za istinske pregovore.

"Ja očekujem više inicijativa, a jedna od njih je nastavak pregovora, za šta je opredeljena aša država. Očekujem da će i druge zemlje podržati takvu inicijativu, pre svega Rusija i Kina", rekao je Tadić novinarima u Beogradu.

Medjutim, kako je istakao Tadić, sigurno će postojati i stav na toj sednici o tome da nema više pregovora i da treba utvrditi budući status Kosova.

"Mi nastavljamo našu državnu politiku prema Kosovu i Metohiji. Naša pozicija je bila i više nego fleksibilna i fer", rekao je predsednik Srbije navodeći da je pregovarački tim Srbije tokom dvogodišnjih pregovora ponudio više modela suštinske autonomije koji su "primenjeni i efikasni".

Ukoliko se nastavi pregovarački proces mi ćemo nastaviti sa predlaganjem i drugih modela koji postoje u svetu, rekao je Tadić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Srbija pokazala demokratski kapacitet tokom pregovora da ponudi rešenje i uvaži ineteres ne samo Srba već i Albanaca na Kosovu.

XS
SM
MD
LG