Linkovi

Kacin očekuje objašnjenje Roćena na upućene kritike Evropskom parlamentu


Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je da očekuje da će ministar inostranih poslova Milan Roćen na adekvatan način objasniti kritike upućene Evropskom parlamentu u vezi sa dijelom Rezolucije o crnogorskom pravosuđu.

Roćen je juče kritikovao poslanike EP zato što su zatražili od Vlade i crnogorskog pravosuđa da sarađuju sa Italijom u vezi sa završetkom sudskog procesa zbog šverca duvana.

"Očekivanje od Vlade i pravosudnih organa Crne Gore da sarađuju sa Italijom u kojoj se, kako se navodi,"godinama vodi istraga koja obuhvata istaknute crnogorske političare, a koja može rezultirati međunarodnim nalogom za hapšenje”, može se pročitati i kao prejudiciranje ili sugerisanje sudske odluke što će ostati zapamćeno kao presedan u praksi evropskog parlamentarizma”, kazao je Roćen.

Kacin je kazao listu "Vijesti" da u EU nije moguće prejudicirati odluke bilo kojeg suda.

"Zato ne razumijem šta je ministar želio sa ovim reći i postići. Nadam se da će u sledećim nastupima na adekvatan način objasniti šta je prouzrokovalo takvu njegovu reakciju", rekao je Kacin.

On je naveo da bi mu bilo drago da se Roćen u svom nastupu dotakao i drugih djelova Rezolucije EP I dodao kako smatra da je Roćenov nastup prije svega bio upućen domaćoj javnosti.

Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović ocijenila je da u kritici šefa diplomatije Milana Roćena dijela Rezolucije Evropskog parlamenta nije bilo ničeg neprimjerenog.

No, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da antievropski lobi neće dozvoliti reforme i da će Crna Gora ostati zaustavljena na prvom koraku ka Evropskoj uniji.

Srpska narodna stranka ocijenila je da crnogorski režim nikada neće prihvatiti bilo kakav model integracija koji bi mu ugrozio opstanak na vlasti, niti će pristati da implementira bilo šta od rješenja iz evropskih iskustava.

XS
SM
MD
LG