Linkovi

Kavran: Tužilaštvo Haškog tribunala traži hapšenje Rasima Delića


Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je zahtev Sudskom veću da naloži vlastima Federacije Bosne i Hercegovine da odmah uhapse bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića i prebace ga nazad u Hag. To je potvrdila portparol Tužilaštva Olga Kavran.

Delić se u četvrtak sastao sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, čime je, kako je tvrdi Kavranova, prekršio uslove iz naloga o privremenom putanju na slobodu.

"To što je Silajdžić primio u zvaničnu posetu Delića ne samo da je neprimereno već je i kršenje odluke kojom je privremeno pušten na slobodu", kazala je Kavranova.

Ona ističe da u odluci izričito stoji da je jedan od uslova Delićevog puštanja na slobodu to da ne razgovara o svom predmetu ni sa kim, osim sa svojim advokatom.

"U saopštenju iz Silajdžićevog kabineta stoji da se tokom razgovora on interesovao o toku postupka koji se vodi protiv Delića", kazala je Kavranova.

Ona je podsetila da glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte ranije rekla, "kako ne razume praksu Tribunala kojom optužene osobe tokom suđenja privremeno puštaju na slobodu za praznike".

"Ovo je, nažalost, ilustracija načina na koji se takva situacija zloupotrebljava", istakla je Kavranova.

Protiv Delića u Haškom sudu se vodi postupak zbog počinjenih ratnih zločina nad srpskim i hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima.

Milorad Dodik šokiran susretom Silajdžić-Delić

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je "apsolutno neshvatljivo" da je bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić primio haškog optuženika Rasima Delića, dok se u RS "bilo kakav sličan susret sasvim drugačije predstavlja i medijski satanizuje".

Dodik je kazao da je sasvim jasno da je zločin u BiH učinjen na svim stranama, te upozorio da "već godinama stradanja Srba u BiH nisu tretirana na adekvatn način". On je naveo je i da je - kada su u pitanju stradanja Srba u Sarajevu - činjenica da "postoje stalne opstrukcije koje su vidljive".

Haris Silajdžić primio je u četvrtak u zvaničnu posetu generala Rasima Delića nakon što je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala. Koliko je poznato, ovo je prvi put da je jedan od članova Predsedništva BiH primio nekog od optuženika tokom sudjenja pred Haškim sudom. Jedini sličan slučaj veže se za Sulejmana Tihića koji je, u vreme dok je bio član Predsedništva, primio Nasera Orića, nakon što je osudjen za ratne zločine na području Srebrenice.

Komentarišući konstataciju novinara da je bivša komisija za Srebrenicu pod pritiskom i u roku odradila posao, dok za Srbe u Sarajevu ništa nije uradjeno, Dodik je naveo da je činjenica da u Sarajevu "postoje stalne opstrukcije koje su vidljive" i dodao da se radi pažljivo kako bi se ta pitanja stavila na dnevni red.

XS
SM
MD
LG